Как да се справим с детските лъжи

411
Как да се справим с детските лъжи

Най-добрият начин да се справите с тази фаза от поведението на детето е да приемате всяка случка спокойно

В първата част на материала „Защо лъжат децата“ представихме някои от причините за опитите на децата да хитруват, изричайки неверни неща. Ето и няколко съвета какво можете да направите в такива ситуации:

Запазете спокойствие
Дори да звучи нелогично (все пак не искате да окуражавате лъжите), най-добрият начин да се справите с тази фаза от поведението на детето е да приемате всяка случка спокойно. Колкото и да сте разочаровани, припомняйте си, че лъжите са доказателство, че детето научава кое е правилно от грешното и развива своята съвест и по-ясно разбиране за разликата между фактите и измислиците. Все пак то не мисли, че е сгрешило, защо трябва да се притеснява, опитвайки се да я прикрива.

Най-добрият начин да се справите с лъжите на детето е да приемате всяка случка спокойно

Намерете причините за лъжите
Ако детето използва лъжите, за да се хвали например, то вероятно се опитва да задоволи естествената човешка нужда да се чувства важно и оценено. В този случай можете да спрете лъжите, като обсипете усилията и постиженията му с похвали.

Не обвинявайте
Насочете вашите забележки в посока, която насърчава признанието, а не отричането: „Чудя се как всички тези моливи са се озовали на килима в дневната? Иска ми се някой да ми помогне да ги събера.“

Проявете съчувствие
Ако детето отмъкне шоколадово десертче и после с изцапана с шоколад муцунка отрече, че го е изяло, не означава, че е лош човек. То се опитва да заобиколи факта, че не всичко, което иска, е негово. В тази ситуация можете да кажете „Обзалагам се, че наистина си искал онова шоколадово десертче. После, когато си го изял, си разбрал, че си направил беля и излъга“.

То ще разбере, че трябва да пита преди само да си вземе нещо и че казването на истината е по-малко болезнено от изричането на лъжа. Ако се ядосате и го накарате да се чувства зле за постъпката си, то ще възприеме по-трудно уроците, на които се опитвате да го научите. И дори по-зле – следващия път ще се опита да прикрие следите.

Измислете справедливи последици
Ако детето лъже, за да види дали може да мине номера, е важно да измислите справедливи (не твърде сурови) последици, като например забрана за гледане на телевизия на следващия ден. По този начин то ще научи, че не си струва да се опитва да ви мами.

Отнасяйте се позитивно, не наказвайте
Ако очаквате детето ви да признае, когато е направило нещо лошо, не отвръщайте на честността му, като изливате целия си гняв върху него. Освен че са неподходящи за тази възраст, строгите наказания за лъжата няма да имат желания ефект. Децата, които са наказвани сурово за малки провинения, често стигат до крайности, като развиват твърде строга съвест или стават големи бунтари. Вместо това наградете детето, когато ви казва истината.

Ако очаквате детето ви да признае, когато е направило нещо лошо, не отвръщайте на честността му, като изливате гнева си върху него

Създайте доверие помежду ви
Покажете на подрастващото си дете, че му вярвате и че то може да вярва на вас. Опитвайте се да спазвате обещанията си, а когато не успеете, се извинете.

Кажете му какво очаквате от него
Използвайте различни ситуации, за да го научите какво според вас е приемливо поведение. Създаването на ясно дефинирани граници е едно от най-позитивните неща, които можете да направите за детето си. Обяснете му например, че преди да си вземе сладка от чинията на някой друг, трябва да попита дали може.Добави коментар