Как да разграничим привързаността от истинската любов

304
Как да разграничим привързаността от истинската любов

Можете да се привържете към всеки човек, но не и да се влюбите във всеки

Дългите години съвместен живот правят понякога невъзможно или поне доста трудно разграничаването на истинското чувство на любов от привързаността и предаността на определен човек. Тези понятия са толкова близки едно на друго, че често се заблуждаваме в интерпретирането им.

В детската градина бях безумно влюбена в едно момченце, което се казваше Владимир. Преди обед той ми носеше ябълка, мандарина или бонбон, играехме заедно и споделяхме един с друг своите вълнения. Веднъж дори пробвахме да се целунем. Това провокира у мен такова отвращение, че решихме повече да не правим такива експерименти.


В този момент смятах, че нашето общуване е нещо, което може да бъде определено като чувство на любов. С времето физиологията му позволи да разбера, че любовта се изразява и в желанието да целунеш другия човек. Разбира се, чела съм книги, в които се казва, че любовта между двама души може дълго време да е платоническа, но физическото привличане с времето надделя.

С напредването години разбрах, че между мен и Владимир е имало приятелство и привързаност, ако щете и детска любов, но не и истинска любов. След него имах още "любови". Страдах, мъчех се, но разбрах с течение на времето, че съм била доста далеч от отново велико чувство. Ето защо реших да поразмишлявам върху определенията и ето до какви изводи достигнах.

1. Любовта не изисква взаимност, докато привързаността се подхранва от взаимността. Обичаш да закусваш, а твоята приятелка - не. Тя предпочита да остави най-вкусните ястия за обяд, а дори и за вечеря.

Така е при двете приятелки - любовта и привързаността. Първата не изисква да има закуска и се храни единствено от своето съдържание, докато привързаността се нуждае от постоянно общуване. Ако няма общуване, привързаността страда и започва да страда от самота.2. Любовта е вечна, а привързаността с времето минава.

3. Привързаността може да бъде изместена от друга привързаност, а любовта - само от вечността. Не можете да прогоните просто така любовта от живота си. Тя е абсолютна и не може да има втора като нея.

4. Можете да се привържете към всеки човек, а любовта възниква само към точно определен. Може да бъдете привлечени от красивото яке на някое момиче или пък от прическата на момче, но истинските чувства можем да изпитваме дори и към недостатъците на любимия човек.

5. Обикновено се привързваме към нещо подобно, а любовта може да възникне с пълна сила към човек, който е наша пълна противоположност.Добави коментар