Как да разберем, че детето се дави

478
Как да разберем, че детето се дави

Има няколко заблуди, които се дължат на филмите

Давещите се се държат не така, както мнозина предполагат или забелязват във филмите. Поради това, когато децата потъват, възрастните може да се намират непосредствено до тях и да не си дават сметка за случващото се.

Как да разберем, че детето се дави, а не симулира, разказва Марио Витоне, американски спасител с многогодишен опит зад гърба си, и д-р Пиа, които той излага в списанието On Scene, посветено на бреговата охрана. Там той описва инстинктивните реакции на давещия се човек.

5 тревожни признака, че човек се дави

1/ С изключение на редки случаи, давещите се хора физиологически не могат да извикат помощ. Дихателната система на човека е предназначена за дишане. Речта е вторична функция. Преди да е възможно да проговорите, трябва да възстановите дишането.

2/ Устата на давещия се човек от време на време влиза под водата и се появява над повърхността й. Устата на давещия се в такива моменти твърде за кратко се появява над повърхността – така той не може да извика помощ, тъй като бърза да вдиша въздух. След това отново попада под водата.

3/ Давещите се хора не размахват ръце, за да привлекат внимание. Те инстинктивно ги изтягат встрани в опит да се отблъснат от водата. Тези движения им позволяват да изплуват на повърхността, за да имат възможност да дишат.

4/ Поради инстинктивна реакция давещите си не могат да контролират движенията на ръцете. Хората, които се опитват да се задържат на повърхността на водата, физиологически не са способни да престанат да потъват и да правят смислени движения.

5/ Докато действа инстинктивната реакция, тялото на давещия се човек остава във вертикално положение, без никакви признаци, че краката го поддържат. Ако в такъв момент спасителят не го извади от водата, давещият се може да се задържи на повърхността около 20-60 секунди, преди напълно да потъне.

 Добави коментар