Как да научим бебето да спи по цяла нощ

944
Как да научим бебето да спи по цяла нощ

Първа грешка - светкавичното отзовава на плача на детето

Не са малко родителите, които изпитват трудности в опита си да научат малкото дете да спи през цялата нощ. Успехът при някои идва, когато детето навърши 1 годинка. До този момент обаче родителите са принудени да се събуждат по няколко пъти на вечер, за да успокоят бебето и да го нахранят.

В своя книга Памела Друкерман разказва за опита на френските родители и дава няколко съвета. С тяхна помощ ще научите бебето да спи по цяла нощ без прекъсване още от 3-4-месечна възраст.

1. Уважавайте ритъма на детето. Не му пречете да се учи да спи само.

Според Друкерман е лоша идея бързото притичване към стаята на детето с цел успокояване. Не реагирайте автоматично. Дори през първите дни, съветва специалистът.

Във Франция този метод се нарича "метод на паузата", т.е. трябва да изкачате известно време, преди да се отзовете на плача на детето.

2. Спомнете си за фазите на съня, които се делят на по 2 часа. Малките деца се събуждат между фазите и трябва да се научат да ги съчетават. Те ще плачат през 2 часа. Това е нормално.

Не интерпретирайте плача на детето като сигнал за това, че е гладно или не се чувства добре. Не се хвърляйте през глава да го утешавате.

3. Пробвайте "метода за приучаване към сън".

Всяка вече преди лягане трябва да изкъпвате детето, да му изпеете приспивна песен и да го сложите в леглото в точно определено време. Поговорете с него, обяснете му, че когато се събуди за първи път, вие ще му дадете залъгалка. Следващите събуждания обаче няма да провокират вашата поява. Трябва да се заредите с търпение.Добави коментар