Как да накараме децата да ни слушат (2 част)

293
Как да накараме децата да ни слушат (2 част)

Няколко сценария как да реагирате, когато децата ви игнорират.

Децата умишлено ви игнорират, защото това им дава чувство за сила и контрол. Това ги кара да се чувстват големи, и преструвайки се, че не ви чуват, те сякаш показват колко са силни.

Специалистите препоръчват да откриете какво е важно за вас като родител и какво е важно за детето ви. Вече споделихме няколко съвета, вижте следващите.

Детето игнорира молбата ви да свърши някоя ежедневна дребна работа или да си напише домашното

Децата често игнорират молбата ви да изключат телевизора, да изпълнят домашните си задачи или да си напишат домашното за училище, като начин да избегнат да следват ръководството ви. Преди да се усетите, сте започнали да звучите като изтъркана плоча, молейки ги често да изпълняват задълженията си, да почистят стаята си или да изхвърлят боклука.

Вместо да кажете: “Свърши си работата сега!”, ще бъдете по-ефективни, ако им поставите срок до кога трябва да са си изпълнили задълженията. Затова, вместо да спорите кога да се свърши работата, само кажете: “Ако не си си я свършил до 16:00 часа, това ще са последиците.” След това зависи от детето ви да се организира. Върнете му топката. Не спорете и не се карайте с него, просто му кажете: “Така ще бъде.”Не е идеята да наказвате, а да бъдете убедителни. “Ако не си си изпълнил задачите до 16:00 часа, няма да играеш на компютъра, докато не ги изпълниш. И ако изпълняването на задачите вкъщи ти отнеме и от времето за писане на домашни, това е твой проблем.”. От друга страна, когато стане дума за домашните, внимавайте.

Определете час, когато писането на домашните започва, и тогава всичко се изключва – телевизор, компютър, видео игри – и не се включва отново, докато домашното не бъде завършено. Ако детето ви казва, че няма домашно за днес, тогава трябва да използва това време за учене или четене. И в двата случая трябва да има определено време, когато техниката да е изключена.

Детето не ви слуша, а си е сложило слушалките на плейъра

Когато детето носи мп3 плейъра си или слушалките, докато се опитвате да му говорите, това вече не е игнориране, а неуважение. В такъв случай всичко друго трябва да бъде бъде спряно, докато детето не махне слушалките от ушите си. Не се опитвайте да общувате с него, докато е със слушалки – дори да ви казва, че ви чува, това, че ги носи, докато му говорите, е знак на неуважение. Родителите трябва да бъдат много последователни за такива неща.

Помнете, че взаимното уважение става все по-важно, докато децата растат. Знаем, че може да е много разочароващо за родителите да се справят с децата, които игнорират тях или други членове на семейството. Наистина това може да е много дразнещо и противно.

Но истината е, че колкото по-малко лично приемате поведението на децата си, толкова по-ефективно ще се справяте с различните фази, през които те минават, докато съзряват.Добави коментар