Как да имаме перфектна хигиена - според науката

115
Как да имаме перфектна хигиена - според науката

Съвети от медицински асоциации и професионалисти, за да сме чисти, здрави и добре изглеждащи

Когато става дума за ежедневните ни лични хигиенни навици - от миенето на зъбите до вечерния душ - може би си мислите, че всичко е на мястото си.

Но ние сме тук, за да преобърнем нещата, пише Business Insider.

Изданието компилира съвети от медицински асоциации и професионалисти, за да достигне до оптималните начини да се поддържаме чисти, здрави и добре изглеждащи.

1. Колко често трябва да си мием косата?

Краткият отговор? Никой не бива да си мие косата всеки ден. Освен това този въпрос зависи от вашия тип кожа: ако имате нормална или суха кожа, веднъж или два пъти седмично трябва да свършат работа.

2. Колко често трябва да си мием зъбите?

Американската стоматологична асоциация препоръчва да правим това два пъти на ден в продължение на две минути, въпреки че не уточнява по кое време на деня това трябва да се случва.

Хубавото измиване преди лягане е задължително. Докато спите, в устата се отделя по-малко слюнка, което може да доведе до образуването на кариес.

3. Кое е най-доброто време, в което да си сложим антиперспирант или дезодорант?

Идеалното време е точно преди да си легнете. По този начин, ако използвате антиперспирант, той ще има време да затвори потните канали на подмишниците, преди те да имат шанса да се изпотят на сутринта.

Повечето антиперспиранти действат най-малко 24 часа, така че не се притеснявайте, ако не го използвате отново до края на работния ден.

4. Колко често трябва да се къпем?

Повечето от нас се къпят твърде често. Според дерматолози, цитирани от Buzzfeed, че човек трябва да се къпе веднъж на всеки два до три дни, въпреки че тази рутина зависи от това къде живеем и колко често спортуваме.

Що се отнася до дебата кога точно трябва да си взимаме душ – сутрин или вечер, това зависи от много фактори, но ако сте склонни към мазна кожа, може би идеалният вариант е да се къпете вечер.

5. Колко често трябва да почистваме зъбите си с конец?

Американската стоматологична асоциация препоръчва зъбите да се почистват с конец веднъж на ден, но други организации поставят под въпрос това, посочвайки, че ефективността на подобно действие никога не е изследвана.

Така че може да се окаже, че почистването на зъбите с конец изобщо не е необходимо.

6. Трябва ли да използваме вода за уста?

Според Националната здравна служба на Великобритания, използването на вода за уста, съдържаща флуорид, може да помогне за предотвратяване на образуването на кариес, но не трябва да го правим веднага след миене на зъбите.

Този хигиенен навик обаче е по-скоро въпрос на желание и не всеки се нуждае от него.

7. Колко често трябва да си режем ноктите?

Зависи от това колко дълги искате да бъдат, но веднъж на всеки две седмици е добре да го правите.

Само не забравяйте, когато ги режете, да не оставяте никакви назъбени ръбове, които могат да се закачат някъде и евентуално да доведат до разкъсване на нокътя.

8. Колко често трябва да си чистим очилата? 

Според Optometry Australia, това трябва да се прави "редовно", за да бъдат в добра форма. В идеалния случай редовно означава да не стигаме до случая, в който са толкова изцапани, че не виждаме през тях.

И когато това се случи, не използвайте дрехите си за почистване. Не е задължително да притежавате специален спрей - просто ги измийте със сапун и вода, но не забравяйте да ги изтъркате с чиста памучна кърпа.

9. Колко често трябва да сменяме самобръсначката?

Това ще зависи, разбира се, от самата самобръсначка, но ако чувствате, че сякаш ви “одира“ кожата, най-вероятно е време да я смените.

За да я запазите по-остра по-дълго, не забравяйте да изплаквате остриетата с топла вода, след като я използвате. Оставяйте я да изсъхне на въздух, така че да не ръждясва.Добави коментар