Как да четем старите приказки на децата си

99
Как да четем старите приказки на децата си

Съвет от актрисата Кристен Бел

Актрисата Кристен Бел наскоро разказа защо е необходимо книгите от детството й да бъдат четени на съвременните деца по различен начин.

Малко преди това Кира Найтли призна, че не разрешава на своята дъщеря да гледа анимации на Disney, в които главни героини са принцеси. Актрисата е убедена, че Пепеляшка дава лош пример на момичетата – тя очаква богат принц да я спаси, вместо сама да си помогне.

На свой ред холивудската актриса Кристен Бел, която възпитава две момичета, 5-годишната Линкълн и 3-годишната Делта, няма нищо против да чете приказки с принцеси на децата си. Тя обаче има конкретен подход към старите приказки. След като прочете историята за Снежанка, Кристен задава въпроси на момичетата си.

„Не ви ли се струва странно, че Снежанка не попита старата вещица защо трябва да изяде яболката? Или откъде я е взела“, пита Кристен.

„Казвам им: Аз никога не бих взела храна от непознат, а вие?“, разказва подхода си актрисата и допълва:

„Понякога децата отговарят „Не“, а аз продължавам: „Добре, значи правилно правя нещата“. По този начин приказката се превръща във възможност Бел да поговори с децата си за правилата за безопасност на улицата.Въпросът за ябълката не е единственият. Звездната майка обсъжда с децата и друга тема:

„Не ви ли се струва странно, че принцът целува Снежанка без нейното разрешение? Не бива да се целува някого, докато той спи“, казва актрисата. Тази тема Кристен обсъжда в контекста на сексуалната безопасност на децата.Добави коментар