Как да бъдем авторитетен родител

3380
Как да бъдем авторитетен родител

Като за начало не се поддавайте на сълзи

Съществуват няколко съвета, които ще са ви от помощ, когато искате да запазите своя родителски авторитет пред детето.

Любопитно ли ви е да ги опознаете? Тогава продължете да четете.

1/ Не лъжете детето. Дори най-малките лъжи, с които облекчавате живота ви, са способни да променят мнението на детето за вас в лоша посока. Старайте се да бъдете честни до най-дребните детайли. Това, което за вас е маловажно, за детето може да е доста важно.

2/ Не плашете детето с таткото. Не му казвайте нещо от рода на – Ще дойде баща ти, ще му кажа какво си направил и как си се държал. Детето бързо ще съобрази кога таткото не е у дома и че тогава може да се държи по свое усмотрение. Т.е. ще престане да ви слуша.

3/ Наказвайте детето само тогава, когато сте убедени 100%, че заслужава наказание. Ако го наказвате незаслужено, то може да се затвори за вас и да затаи обидата дълго време.

4/ Не променяйте решенията си на всяка минута. Ако по някаква причина сте забранили на детето да гледа телевизия, не се поддавайте на уговорки. Ако детето ридае и ви моли да му купите играчка, не я купувайте именно в този момент. В противен случай то ще остане с впечатление, че сълзите са отличен начин за постигане на желаното. Бъдете човак, който държи на думата си.

5/ Детето е длъжно винаги да чувства вашето желание и готовност да му помогнете. Не бива да се намествате в делата, които то може само да направи. Това е важно правило.Добави коментар