Къде играят децата ни

84
Къде играят децата ни

Достатъчно ли са детските площадки?

Да избереш подходящо място за игра на детето си не е лесна работа. Повечето родители, особено в големите градове, срещат трудности в това да осигурят безопасна среда, която същевременно да задържа вниманието на малчуганите. Детските площадки са пренаселени - там, където ги има.

Според резултатите от анкетата на dete.bg на тема "Къде играе детето ви?" само 40% от родителите имат в близост до домовете си детска площадка, на която децата им да играят. За 33% от гласувалите удобно място за разходка и забавления са парковете.

В близост до домовете на 14% от родителите няма подходяща детска площадка. А 13% от далите отговор в анкетата посочват, че децата им играят направо на улицата, където съществува сериозен риск за здравето и живота им.

Статистиката сочи, че площадките за игра в столицата са близо 2000, над 70 от тях ще бъдат изцяло обновени тази година. Близо 140 е общият брой на регистрираните места за игра в паркове, градини и междублокови пространства в Бургас.

Във Варна има почти 500 детски площадки, като тази година трябва да бъдат ремонтирани 20 от тях. В Пловдив те са около 600, като половината са в окаяно състояние. Голяма част от тях не са били ремонтирани повече от 30 години.

До края на 2013 г. всички площадки в страната трябва да отговарят на определени условия, посочени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, МВР и Държавната агенция за закрила на детето.

Голяма част от кътовете за игра обаче са много далеч от изискванията за настилките и различните съоръжения и най-вероятно изобщо не могат да получат технически паспорт, който става задължителен за тях.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjje'"(){}:/1zqjje;9

Коментар: 2
1zqjje'"(){}:/1zqjje;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар