Къде да стои компютърът в детската стая?

379
Къде да стои компютърът в детската стая?

Така че да не вреди на детето

С развитието на технологиите практически във всеки дом има компютър. В стремежа си да бъдат в крак с времето децата искат компютър и друга техника от този род в собствената им стая. Здравословно ли е да разположим компютър в детската стая?
Най-добре е техниката да стои по-далеч от детето. Но ако не разполагате с достатъчно пространство у дома, поне спазвайте няколко мерки за безопасност.

Препоръчително е леглото на детето да се намира възможно най-далеч от бюрото с компютъра. Задължително контролирайте времето, което рожбата ви прекарва пред монитора. Компютърът трябва да помага на детето в ученето, а не да е универсален център за забавление.

Как да ограничим вредното въздействие от компютъра

Къде да бъде разположено бюрото с компютъра?

1. Не се препоръчва да е близо до прозореца, тъй като има риск от простудяване на детето заради отворен прозорец.
2. Светлината не бива да пада върху монитора, тъй като може да се създадат отблясъци, които да навредят на очите на детето. Идеалното разположение е, когато слънчевите лъчи идват отляво.
3. Задължително организирайте максимално обезопасено кабелите около компютъра.
4. Разположете в близост до бюрото табуретка или сложете рафтове, където детето може да разположи учебници, дискови и други принадлежности.
5. Оздравяващо растение – поставете близо до компютъра цвете – алое, драцена, азалия, хризантема, фикус и др.
6. Столът е препоръчително да бъде на колелца и с регулиране на височината. Пружинираща облегалка ще стимулира правилната стойка на детето.
7. Колкото до цветовата гама – избягвайте белите цветове в къта, където сте разположили компютъра. Този цвят е прекалено ярък, а черният – прекалено тежък. Откажете се и от ярките и наситени цветове – те отвличат вниманието.Добави коментар