Къде да разхождаме децата?

399
Къде да разхождаме децата?

Или забавленията, които столицата предлага за семейства с деца

Всекидневната разходка на детето не е въпрос само на излизане от вкъщи. Всички родители знаем колко е трудно да намериш подходящо място за забавление на малчугана, което да му осигури не само дневната доза свеж въздух и слънчева светлина, но и да провокира у него нови емоции и да активира въображението му.

В столицата обикновено родителите трябва да избират между кварталната детска площадка, близкия парк или разходка из центъра. Ето какви са предимствата и недостатъците на тези идеи плюс още няколко полезни хрумвания.

Разходка в парка
По време на горещините паркът е добро място за разходка. Ако са ви омръзнали близките до дома зелени площи, пробвайте други варианти. Един от тях е паркът на Военната академия.

По-различен от останалите софийски паркове, той е в английски стил – с пясъчни прави алеи и гъста дървесна растителност, която, според експертите, поддържа с 1-2 градуса по-ниска температура на въздуха. А това е добра новина през горещините. Едни от най-красивите места в парка са езерото, изградено във форма на буквата Ф (заради княз Фердинанд), летен театър и беседка.Атракционен парк
За съжаление, „Софияленд“ отдавна не работи и в столицата не беше открит негов еквивалент. В София единственият детски развлекателен център е „Палавници“. В него се предлагат атракционни както за деца до четири години, така и за по-големи. Той обаче не работи всеки ден - само в сряда, събота и неделя.

В момента има поставени атракциони и пред The Mall на „Цариградско шосе“. На паркинга са разположени блъскащи колички, влакчета, карусели и други съоръжения. Работното време е от 12.0 до 22.00 часа.

Езерото „Ариана“
То е притегателен център за много софиянци. Така че очаквайте доста хора – повечето от които деца. Можете да изберете варианта да покарате лодка в езерото или пък детето да се забавлява в пълните с въздух топки, които се поставят във водата.

В парка можете да намерите пушки под наем, с които да си устроите война или пък детето да поскача на батутите във вътрешността. В Борисовата градина има и доста катерушки и пързалки.На фонтаните в центъра
Фонтаните винаги са привличали децата. В центъра на София работещите са пред НДК, на Президентството и на Южния парк. Фонтанът пред Народния театър е в ремонт. Ако изберете ваирант Президентството, останете, за да погледате смяната на караула. Момченцата със сигурност ще харесат пищните униформи и големите пушки на гвардейците.

Нестандартните предложения:

Авиошоу

Ако имате възможност, в периода на 25 и 26 август можете да отскочите до Елин Пелин. В близост до града, на летище Лесново, ще се проведе „Авиошоу 2012". Една от проявите на шоуто ще бъде международно състезание по акробатика с пилоти от Великобритания, Словения, Сърбия, Хърватия и България - те ще летят между надути хелиеви балони с височина 20 метра с много сложни акробатични фигури от висшия пилотаж.

Ще има и състезание с моторни парапланери, демонстрация на вертолети, на авиомодели, парашутни скокове. Атракционното шоу ще започне на 25 август от 14 часа и в 12 часа на 26 август.

Кулинарен фестивал
Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” ще посрещне четвъртия си рожден ден на 8 септември в София. Той ще покаже на живо традициите в българската национална кухня на Лятната сцена в Борисовата градина.

Професионални готвачи и ученици ще демонстрират приготвянето на уникални за региона ястия, ще има и щандове с приготвена по рецепти на софийските баби храна. За най-малките ще е отворена шатрата, в която всяко дете ще може да нарисува любимата си гозба като част от традиционния детски пленер „Рецептите на баба”.Музикална сцена
На софиянци Fortissimo Fest ще предложи музика под звездите на oткрита сцена пред Народен театър „Иван Вазов“. Началният час е 20.30 ч., а денят - 8 септември. Ще свирят цигуларят Веселин Пантелеев-Ешкенази, секстетът на Михаил Йосифов, както и Софийският фестивален оркестър под диригенството на Максим Ешкенази. Класическата програма включва пиеси на Чайковски, Стайнов и Копланд, ще има и филмова музика, както и джаз разработки.Добави коментар