Изпитен туризъм

44
Изпитен туризъм

Няма граници пред амбицията за място в елитните гимназии

Изпитен туризъм е един от най-екстравагантните трикове за осигуряване на място в столичните елитни гимназии, според проверка на в.„Монитор” в разгара на подготовката преди ключовия тест след 7-и клас.

Високите балове за прием в столицата принуждават амбициозни родители да действат с всякакви средства. За тенденцията разказват директори и учители от най-желаните столични училища. Първата стъпка е майката или бащата една година предварително да регистрират адрес за семейството в родния си град в провинцията, където значително по-малка е конкуренцията за място в езикова гимназия след 7-и клас.

Още преди завършването на 8-и клас, или след края на първата година, семейството се регистрира отново в София и се прехвърля в столично училище, обяснява Дияна Стоянова, пом.-директор по учебната дейност в 73-то СОУ „Владислав Граматик”.

Тя подчертава, че това право на мобилност имат всяко дете и родителите му по закон. Често пъти гимназията в провинцията е с чуждоезиков профил, което гарантира място в същия вид елитно столично училище дори без приравнителен изпит.

Според наблюденията на учители и директори законовата вратичка за изпитния туризъм се използва най-често заради непосилно високия бал за прием. Самите деца нямали претенция в кое училище ще учат, но амбициозните родители изнамирали всевъзможни начини да прехвърлят детето си в елитно школо.

Експертите от просветното министерство все още не гледат на изпитния туризъм като заплаха и масова практика. „Прехвърлянето в друго училище според местожителство не става никак лесно”, подчертава зам.-образователният министър Милена Дамянова. По правило всеки отделен случай на прехвърляне от една гимназия в друга се гледа под лупа от комисиите на Регионалния инспекторат по образованието.

Молбата на родителите до Министерството на образованието трябва да бъде добре мотивирана, за да се разреши трансферът на ученик. Според Милена Дамянова обаче, след истинска промяна на местожителството, трябва да се вземе решение в интерес на ученика, защото не може да се спре преместването на семейство в столицата.

Това правило не означавало гарантирано място в елитна гимназия на слаби ученици. Ученикът трябвало да докаже висок успех и да заслужи мястото си в София с приравнителен изпит.

Покрай кандидатстването след 7-и клас болните амбиции на родителите от столицата избиват и в друга посока. По правило в документите за кандидатстване ученикът трябва да посочи списък с най-желаните паралелки за продължаване на обучението си в низходящ ред. Затова някои майки и бащи редят дълги списъци с близо 200 паралелки. Логиката е да са спокойни, че детето няма да остане без място в елитна гимназия.Добави коментар