Изневярата е оправдана

110
Изневярата е оправдана

Ген бил виновен за съпружеската невярност

Вече си имаме оправдание за съпружеската невярност, констатираха американски учени. Изневярата се оказа контролирана от един от вариантите на гена, кодиращ допаминовия рецептор.

Изследователи от университета Бингхамтън в щата Ню Йорк са провели изследване сред 181 млади доброволци. Всеки от участниците отговарял на въпроси относно сексуалния си живот и отношенията с партньора си. От доброволците е взета и ДНК-проба за анализ.

77 от участниците в проучването си признават, че поне веднъж са изневерили. При анализа на ДНК- мателиала на доброволците учените се концентрират върху ген DRD4, който кодира допаминовия рецептор D4.

Предишни изследвания показат, че различните варианти на този ген оказват влияние върху поведението на хората, свързано с риска, получаването на удоволствие от храната, властта, усещанията при някои видове опити...

Резултатите от анализа показват, че хората, притежаващи 7R+ на допаминовия рецептор D4, са по-склонни от останалите да изневеряват на партньорите си.

50% от носителите на този генетичен вариант съобщават, че имат паралелна връзка или непланирано са изневерили на постоянния си партньор. Сред доброволците, които не са носители на генната вариация, склонни към “забежки” са едва 20%.

Получените данни не зависят от пола на доброволците. Въпреки, че в изследването взимат участие предимно млади хора, учените са уверени, че резултатите са валидни за всички възрасти.

Според ръководителя на изследването Джъстин Гарсия видът на допаминовите рецептори влияе върху скоростта и силата на допаминовата реакция, която ще се осъществи. Тя е отговорна за получаване на удоволствие от различни действия и желанието за тяхното извършване. Освен това, тази т.нар. система на удоволствието играе централна роля във формирането на зависимостта от наркотици, като хероин и кокаин.

В човешкия мозък съществува “център на удоволствието” – сложна структура от неврони, които взаимодействат с различни части на централната нервна система, където допаминът играе особено важна роля. Този център играе ключова роля за получаването на приятни усещания при човека и животните. Чрез удоволствието природата ни награждава за това, че сме направили нещо полезно. Допамин се отделя по време на секс, ядене на шоколад, но също и при взимане на наркотици.Добави коментар