Изчезващите чудеса

238
Изчезващите чудеса

Трябва да ги видите, защото скоро няма да ги има

Туристическият портал Budget Travel определи десет чудеса на света, които ще изчезнат след 2030 г. Неизбежността на гибелта им ще привлече към чудесата допълнителен приток на туристи. Те ще искат да разгледат забележителностите на Земята, които в най-скоро време няма да съществуват.

Въздействието на туристите обаче е двуяко. От една страна, те влошават екологичното състояние на уникални места на Земята, ускорявайки тяхната гибел, но от друга - растящите доходи от туризъм карат местните власти да правят чудеса, пише profit.bg.

Бариерният риф на БелизТози бариерен риф силно пострада през 1998 г., губейки на много места до 50% от коралите си. Неговите корали се обезцветяват - както в резултат на глобалното затопляне, така и на човешката дейност.

Долината на р. КонгоВторият по големина масив джунгли, след басейна на Амазонка, е заплашен от изчезване заради сечта, земеделието, партизанските войни и икономическа дейност на шест африкански страни. До 2040 г. две трети от уникалната флора и фауна ще бъдат унищожени, според ООН.

Национален парк Евърглейдс (Флорида, САЩ)Блатата, които заемат основната част от територията му, са подложени на замърсяване от околните ферми, а биоразнообразието му се топи от миграциите на животни. 60% от водата се изпомпва за снабдяване на близките градове и ферми.

В резултат на това, площта на парка - единственото място, където живее флоридската пантера, е намаляла наполовина от 1900 г. насам. В продължение на 40 години флоридската пантера, както и още 20 вида животни, могат напълно да изчезнат.

Мъртво мореПрез последните четири десетилетия площта му е намаляла с една трета, а нивото на водата е спаднало до 24 метра. Някогашните плажове в наши дни са на половин километър разстояние.

Мъртво море има един-единствен приток - р. Йордан, от който черпят вода няколко страни. След 50 години то напълно ще изчезне. Още повече, че производителите на козметика постоянно изтощават минералните ресурси от морското дъно.

МадагаскарАко не се запазят горите на островната африканска държава, след 35 години те ще бъдат напълно изсечени и изгорени, а техните обитатели ще измрат. Природните резервати заемат само 5% от територията на острова, което не позволява на животните да се движи безопасно по целия Мадагаскар.

Някои редки видове животни на острова дори не са били проучени и регистрирани и може да изчезнат, преди да има време да бъдат изследвани.

Малдивските островиАко глобалното затопляне продължи, тези острови само на два метра над морското равнище, ще бъдат залети. През 2008 г. президентът обяви придобиването на земя в други страни, в частност в Индия, за преселване на гражданите, които са били принудени да напуснат родните места, потънали в Океана. През 2009 г., за да привлече вниманието към настъпващата опасност, той проведе правителствено заседание под вода.

Северния и Южния полюсГлобалното затопляне застрашава с измиране на 80% от императорските пингвини на Антарктика. В Арктика унищожаване заплашва полярните мечки, защото заедно с топенето на полярните ледове, загиват цели екосистеми, включително и хранителните вериги. Формирането на нови масивни ледници в Антарктида напълно ще спре до 20 - 40 години.

ТигритеПовече от половината тигри в света живеят в Индия. В света са останали само 3200, докато през 1900 г. само в Индия са били 100 хиляди. Тигрите може да изчезнат напълно до 12 години. За нуждите на традиционната китайска медицина се убива средно по един тигър на денонощие.

Резервати за тигри има, но те не осигуряват надеждни пътища за миграцията на женските, необходими за пълноценното възпроизвеждане на вида.

Джунглите Тахуaману (Перу)В перуанската провинция Мадре де Диос, в джунгите Тахуаману, се намират едва ли не последните запаси от махагоново дърво. Заради незаконната сеч горите изчезват. САЩ придобиват около 80% от махагона, тъй като от всяко дърво може да се произведат мебели за един милион долара.

Със сечта е съпътсвано и сгтоителството на пътища за земеделците и ловците, като това, на свой ред, притеснява местното население и унищожава екосистемата. Освен това добивът на злато, който е съсредоточен в съседните райони, води до замърсяване на въздуха и водата с живак.

Басейнът на Река ЯндзъМного наблюдатели, включително китайски официални лица, вече признаха, че по-голямата част от видовете от флората и фауната, които обитават този район, са под заплаха от унищожение. Вината за това е в горската сеч и строителството на язовири и водохранилища. Съществува и опасност от земетресения.Добави коментар