Ивановден е

71
Ивановден е

Трапезата на Ивановден не се раздига до другата сутрин

Почитайки Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. Тя тържествено празнува рождението на Предвестника на Спасителя на 24 юни; прославя го на другия ден след празника Богоявление - на 7 януари, а на 29 август възпоменава неговата смърт.

В народните обичаи 7 януари се нарича Ивановден, а още и Женски водици, и е третият ден от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Първият е на "Попова Коледа", вторият е на Йордановден - наричан още Мъжки водици, посочва вестник Монитор.

На Женски водици задължително се къпят сгодените моми, булките. Булката се къпела в девера или кума си, като го дарявала с кърпа и чорапи. Разбира се, задължително се къпят също имениците и децата за здраве. Явно навремето къпането не се е приемало за приятно нещо, тъй като по обичай можело да се откупиш с пари, за да не те къпят. На места се от "водичарки" се извършва ритуалът "Водици", наподобяващ този на "совойниците" на Зимния Кръстовден, но без освещаването на водата.

По традиция, Ивановден се смята и за ден младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година. В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване и кумство. Момчетата, които искат да се побратимят, ходят в домовете си, за да получат благословия от майката на другия. Тя ги посреща с китка бръшлян и чемшир, завързана с червен конец, и ги дарява с златна паричка - да е вечна дружбата им.

Трапезата на Ивановден не се раздига до другата сутрин. Смята, се че ако си именик и не ти дойдат гости, е лоша поличба. Характерно е приготвянето на варено жито, ястия с булгур, боб, ошав, печени ребърца, свинска пача, пиле с ориз, заек, свинско с кисело зеле, суджук, баница или питка.

Добави коментар