Искате да живеете по-дълго? Не се влачете

536
Искате да живеете по-дълго? Не се влачете

Очакваната продължителност на живота е по-голяма, ако човек ходи бързо

Очакваната продължителност на живота е по-голяма, ако човек ходи бързо, независимо дали е кльощав или със затлъстяване, установиха британски учени, цитирани от ЮПИ и в. "Дейли мейл". „Резултатите ни изясняват относителната важност на добрата физическа форма за продължителността на живота, в сравнение с теглото", каза Том Йейтс от екипа.

Учените са работили с данни за повече от 470 000 души. От тях най-малко са живели твърде слабите мъже и жени, които ходели бавно - съответно средно 64,8 години и 72,4 години. Жените, които ходят бързо, са с очаквана продължителност на живота 86,7 до 87,8 години, а мъжете - 85,2 до 86,8 години. Тя се запазва дори ако те са с голямо наднормено тегло.

Общо, хората, които ходят бързо, могат да живеят до 15 години повече от тези, които едва се влачат. „Резултатите показват, че добрата физическа форма е по-добър индикатор за очаквана продължителност на живота от индекса на телесната маса. Насърчаването на хората да ходят бързо може да добави години към живота им", добави Йейтс, цитиран от БТА.

Изследването не означава, че хората, които ходят бързо, живеят по-дълго. То извежда връзка, а не причина и следствие. Скоростта на ходене обаче може да е начин за лекарите да преценят общото здравословно състояние на пациентите си заедно с други изследвания. Изследване от 2013 г. показа, че бързото ходене намалява сърдечносъдовите рискове и така удължава живота.

Добави коментар