iSchool - добро или лошо?

201
iSchool - добро или лошо?

Родителите научават всичко за ученика си със sms

Родителите могат да получават информация чрез SMS за оценките, отсъствията и забележките на своите деца в училище по проекта за електронен училищен дневник "iSchool". Това съобщиха на пресконференция от компанията, осъществяваща проекта - "Про Телеком".

Услугата е достъпна за всички държавни и частни училища у нас и в нея могат да участват и трите мобилни оператора. Системата е уеб базирана и не изисква инсталирането на софтуер. Тя се предоставя напълно безплатно на всяко училище, което прояви интерес. Училищата ще сключват договор с "Про Телеком" и ще получават достъп до системата на "iSchool" чрез устройство, което може да се инсталира в училищните компютри или на домашните компютри на учителите.

Родителите, които желаят да получават информация за децата си, ще се абонират за 4,80 лева месечно с ДДС. Абонаментът за осемте месеца на цялата учебна година е 38,40 лева с ДДС. За да получават информация за своите деца, родителите трябва да изпратят SMS на кратък номер 1816, с текст: get/код на училището/, ЕГН на ученика, с неговия клас и номер.От компанията съобщиха, че училищата ще получават по 1 лев от всеки родителски абонамент при еднократно плащане на кратък номер 1816, както и по 16 лева от абонамент за цялата учебна година. Със събраните средства ще се повишат делегираните бюджети на училищата, коментираха.

Сега услугата е въведена пилотно в шест училища в София, Калофер, Пловдив и Дупница. Директорът на 45-то училище в София Светла Кацарова каза, че чрез проекта "iSchool" учителите могат да изпращат на родителите информация в реално време за оценките и отсъствията на техните деца.

И преди време говорихме за т. нар. електронен дневник с пълна информация за ученика, който би трябвало да подобрява оценките и дисциплината в училище. Днес потърсихме мнението на две майки, един учител и един ученик по въпроса за или против въвеждането на тази "система на следене" са.

"Като чух за електронния дневни, първата ми мисъл беше как сега веднага да се абонирам", каза Евгения Кирова, майка на осмокласник и шестокласник. "Това е странен вид контрол... и все пак контрол. Който днес много липсва, особено при тийнейдърите. Там положенитео естрашно... дори при моя примерен тийнейджър", добави тя. "Аз съм "за" въвеждането му във всички училища, гласувам "за" с две ръце", категорична е Жени.

"Това е доста полицейски подход и не бих платила и една стотинка, за да следя детето си по такъв полицейско-доноснически начин!", заяви Благовеста Симеонова, майка на третокласничка. "Предпочитам да разчитам, че си имаме довеорие с детето ми и на редовна жива връзка с учителите. Не разбирам защо машина трябва да донася за училищни проблеми, по-добре да бяха вложили парите в машини и обучение на учителите, за да създадат мейлинг листи на родителите и да им разпращат съобщения за родитески срещи, училищни инициативи и други полезни и интересни училищни казуси, а не за изваждане на кирливите ризи на децата, това да не е училищна ДС, я!", възмути се тя.

По думите й това няма да научи лошите ученици на отговорност, а на страх, че са следени и донасяни. Според Благовеста инициативата не е възмпитателна в положителна насока, а в отрицателна и е пълна глупост.

"Aко става дума за електронен дневник е окей, но това трябва да се ползва за много други аспекти от училищния живот, а не точно за оценки и отсъствия, това е маргинален проблем", каза още Благовеста. Според нея за учениците трябва да се направи електронно обучение - да им дават тестове, материали, задачи, а sms-ът е твърде остаряла форма - хората си купуват смартфони с интернет, да си вложат парите в такова нещо, а не в остарели форми на комуникация за маргинални училищни проблеми, които се решават по съвсем друг начин - директно с децата и учителите.

Мария Николова, учител по история в 38-мо ОУ в София е твърдо "за" въвеждането на iSchool, "защото това е мярка за поддържане на дисциплина. Дисциплината и обучението във възрастта от 7 до 10 клас е под всякаква критика. Това от своя страна влияе върху нивото на знанията, което с всяка изминала година спада. Даже вече не става въпрос за знания, а за елементарна грамотност и буквално затъпяване. Освен това наркоманията вече е масово явление, като и проституирането."

"Няма нужда от такива мерки", заяви десетолкласничката Снежи. "Нашите и без това научават и оценките ми, и отсъствията. Някои отсъствия е по-добре да не се разбират. Децата масово отсъстват, дават фалшиви бележки и родителите е по-добре да не знаят за това. Това няма да реши, а ще усложни проблема, защото ще започнат кавги с обяснения..."

Все пак всяко училищно ръководство само за себе си взема решение да въведе ли електронен дневник, или не. И всеки родител сам за себе си решава да се включи ли със sms, или не... А мнения "за" и "против" винаги ще има...

Споделете в коментарите вашето мнение по въпросаКоментари

Коментар: 1
Finindg this post. I

Finindg this post. It's just a big piece of luck for me.


  • 1

Добави коментар