Интернет променя мозъка ни

62
Интернет променя мозъка ни

Претоварването с информация променя мисловните процеси

До този извод стигат учени от Стандфордския университет, които още от 2009 г. изследват мозъчната дейност на хора, активни в мрежата. Устройства, като компютри, таблети и смартфони, както и приложения от рода на социалните мрежи, дават все по-разнообразни възможности за достъп до информация. В резултат на тяхното навлизане се формира т.нар. човек-мултифункционал.

Сърфиращите в интернет днес са адаптират към бързо търсене, обработка и синтезиране на информация. Ако по едно и също време чатите с някого, гледате видео в Ютюб, слушате музика и общувате във Фейсбук, определено вече сте потребител-мултифункционал.
Според учените обаче безкрайният поток от информация оказва пагубно влияние на човешкия мозък, така както излишъкът от мазнини или захар действа на тялото.

Специалистите бият тревога и препоръчват "технодиета". Според последни изследвания, със своите способности да отвличат вниманието, смартфоните и социалните мрежи нарушават процесите на дълготрайна памет и умствено развитие. Учените от Станфорд твърдят, че хората-мултифункционали се справят по-лошо от обикновените потребители в тестове, при които се изисква прескачане от една тема на друга.

Звучи парадоксално, но точно тези, които постоянно четат информация и гледат видео в интернет, често се "излагат" по въпроси от различни области. Мозъкът на такива хора възприема огромни потоци информация, без въобще да я филтрира. Много хора просто не могат да се справят с технологичните изкушения, независимо от негативните последствия.

Степента на зависимост на човека от интернет се вижда най-добре офлайн, казва д-р Алес Абожадо. В повечето случаи пациентите му са съгласни, че времето, прекарано в интернет, не увеличава техния кръгозор и не им носи полезни знания. Те признават също така, че кариерата им върви лошо заради загубеното време в интернет.

Хората престанаха да четат задълбочено книги и да гледат очаровани кино. Вместо това, те четат все по-небрежно и гледат "през екрана", твърдят специалистите. Дори и в киносалона някои потребители влизат в интернет през своя смартфон.Добави коментар