Интересни факти за книгите

1320
Интересни факти за книгите

Днес е Международният ден на детската книга

Днес е Международният ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. По този случай в София ще се движи литературен ретро трамвай. В детските градини в столицата известни българи ще четат приказки.

Ето и няколко любопитни факта за книгите:

Най-скъпо продадената книга е Leonardo da Vinci’s “Codex Leicester”. Бил Гейтс я купува през 1994 г. за 30.8 милиона долара.

Изследванията сочат, че в последните години родителите у нас предпочитат да купуват образователни книги за децата. Художествената литература е оставена на заден план.

Най-голямата книга в света е Klencke Atlas. Тя е на 350 години и съдържа повече от сто карти.

13-годишният Даниел Георгиев от Русе стана най-четящото дете в България през миналата година. Той е изчел 213 заглавия, сочат данните на кампанията "Забавното лятно четене".Смята се, че най-старата книга в света е на повече от 2500 години. Казва се “Бакарна книга” и е написана на етруски език, който днес е изчезнал. Състои от 6 страници, изписани върху плочи от чисто злато.

Внимавайте какво четете! Американски учени са установили, че любителите на художествената литература подсъзнателно приемат черти от характера на измислените герои от книгите и се държат като персонажите, с които се отъждествяват.

Най-малката книга на света съдържа 30 страници. На тях е изписана творбата на Чеов “Хамелеон”. Освен това има 3 цветни картинки. Размерите й са 0.9 х 0.9 мм.

"Сугестопедията" е най-иновативния и бърз начин за четене. Той дава възможност да прочетем книга 10 пъти по-бърз от обикновено.

"Пипи Дългото чорапче" от Астрид Линдгрен е любимата детска книга на България. Това сочат резултатите от класацията на БНТ „Малкото голямо четене“. Тя спечели в оспорвана битка със сагата за Хари Потър. На трето място е "Патиланско царство" на Ран Босилек.Добави коментар