Интересни факти за IKEA

94
Интересни факти за IKEA

Веригата въвежда "ден на мъжете

IKEA отваря врати у нас на 20-ти септември. И обещава интересно пазаруване, предвид на любопитсвото, което българите проявиха към веригата месеци преди да бъде открита. Дни преди да заработи първият магазин от марката IKEA у нас, вижте любопитните факти за веригата, подбрани от profit.bg.

Най-голямата световна верига за продажба на мебели за обзавеждането и дома е била открита през 1943 г. от едва 17-годишния тогава Ингвар Кампрад. Първия търговски център на веригата е бил открит през 1958 г.

Първият магазин на веригата, която към днешна дата разполага с 323 магазина в 39 страни, е изглеждал така:Всички продукти на веригата са с дизайнерско име. Те също така са в пакети. Всички те са наречени с шведски думи и най-често означават местности в страната или в Холандия.

Компанията, технически, не е шведска. Чрез сложни взаимоотношения между стопански и нестопански организации, на практика мажоритарният пакет е холандска собственост или на холандски фирми.

Местното правителство в Лас Вегас не е позволило на групата да построи магазин в рамките на града поради опасенията, че тя ще засегне малките фамилни бизнеси в сектора.

През 1994 г., макар и излъчена веднъж, компанията пуска реклама, която се смята от много хора за първата гей-реклама.

В световен мащаб веригата е един от най-големите (ако не и най-големият) донори на средства за UNICEF.

Само в САЩ, благодарения на дарения от клиенти, са били засадени над 1.5 млн. дървета.

Не всичко, което се продава, се произвежда в Швеция. Там нещата само се асамблират и одобряват. На практика, основната част от елементите идват от производители от развиващите се страни. Така например над 20 български фирми са доставчици на части и заготовки за веригата.

Веригата е отворена към нетрадиционното, като, за да стимулира мъжете да я посещават, ще въведе пробно четиридневен „ден на мъжете" в някои страни по повод „Деня на бащата". В тези дни представителите на силния пол ще могат да гледат мачове, да играят с Xbox consoles, флипър и да ядат безплатни хотдоци.Добави коментар