Иманяри за зелен хайвер

67
Иманяри за зелен хайвер

Древна книга излъгала десетки златотърсачи

Древна книга за 15 000 евро е излъгала десетки иманяри, че разкрива тайни за несметни богатства. На медните й листове текстове, изписани на латински, славянски, гръцки и еврейски, разказват къде и как наш владетел е заровил цялата хазна, преди да отиде на война. Не е известно от кога се разпространява тази книга и кои са създателите й. Ясно е обаче, че на такова изкушение трудно може да се устои и майсторите на фалшификати знаят това.

"Експертите от Научно-историческия музей ни разказаха, че знаят за подобна или същата книга още от 1980 г. Тогава тя е била предлагана на властимащите, разказва началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в "Криминална полиция" Ангел Папалезов. Интересното менте, подмамило доста хора, жадни за бързо забогатяване, стигнало до ръцете на полицаите, след като била разбита иманярска банда в Пловдивско.

"Около 50 000 човека излизат да копаят и да търсят находки всеки ден, защото страната ни е голям археологически обект и практически до всяко село има поне два обекта. Заради кризата това се е превърнало в поминък за много хора", разказва още Папалезов. Иманярите са доста добре подредена структура. На най-ниското стъпало работят за надница от 50 лева и копаят под ръководството на бригадир. Други на собствени разноски търсят съкровища и печелят, когато имат късмет.

Според данните на полицията това ниво през лятото може да набъбне до 200 000 човека

На следващото стъпало има около 1000 регионални дилъри. Над тях стоят други 200, които са на национално ниво. Те имат реалната възможност да купят нещо по-качествено и скъпо.

Само 50-ина излизат в чужбина да пласират стоката. От 5 до 10 човека са на върха на пирамизата. Тези хора въртят около 1-2 млн. лв. от находки годишно. Те имат и друг бизнес, живеят охолно в полите на Витоша и в центъра на столицата, обяснява Папалезов.

Уникалните находки или просто добри копия се предлагат и купуват на тържища всеки понеделник, сряда и петък в столицата в заведения и кафенета срещу френската гимназия. Там се обменя най-новата информация за интересни предмети, уговарят се пътувания или просто споделят новостите на пазара.

Нашите дилъри обаче все повече се сдобиват със славата на добри фалшификатори. Според оценките около 60-70% от предметите, които се предлагат на Запад, са ментета. "Имаше сигнал от световноизвестно нумизматично дружество, което бе обявило двама нашенци от едрото ниво за най-сериозните фалшификатори в света", казва Папалезов.

Според закона, правенето на ментета на картини се наказва с глоба от 2 000 до 5 000 лв., ако не отговарят на определените изисквания. Копията трябва да имат разрешение от министъра на културата, да бъдат с 10 процента по-малки от оригинала и да са обозначенш като копия. Досега обаче има само около 10 регистрирани такива копия в Министерството на културата, разказаха от полицията.

За съжаление като най-добри фалшификатори се определят реставраторите, бижутерите и художниците, разказват полицаите. Това са хора с доста опит, които знаят стойността на добрите екземпляри и могат да ги имитират превъзходно.

След като извадят находките от земята и те стигнат до хората от последните нива в йерархията, ценностите се продават най-често в Германия. Това е страната, която се приема като т. нар. пералня, обяснява Папалезов. Там предметите придобиват произход и после се разпространяват из целия свят.

Обикновено тамошният търговец купува например 200 тракийски, 500 гръцки и още 300 римски монети. Той нарочно не ги описва подробно, а слага за всички някаква дребна цена като 5000 евро. Нашите си плащат данъците за тази сделка и малка комисиона за търговеца. После с този документ вече продават монетите из целия свят.

Сериозните банди в този бизнес притежават много мощни машини, с които могат да сканират земята до 10 м дълбочина. У нас има около 50 машини, всяка една от които струва над 10 000 евро. "За съжаление в тези банди работят и доста археолози и музейни работници. Понякога само дават експертно мнение, друг път открито участват в групите", допълва Папалезов. Държавата има само три такива апарата, които са в Националния исторически музей, в Софийския университет и в Нов български университет.

"Заради проблемите с металотърсачите е създадена работна група в Министерството на културата. Предвижда се всички технологии, които могат да се използват за сканиране на терени, да минават на регистрационен режим, защото в момента няма действащ механизъм, с който да се знае кой има такива машини", обяснява експертът.Добави коментар