Има неща, които не бива да казвате на детето си

99
Има неща, които не бива да казвате на детето си

Децата попиват и тълкуват нещата по свой начин

Вероятно не използвате в ежедневието си изрази като „Ти само почакай да се върне баща ти” или пък „Бих искала да бъдеш малко повече като сестра си”, но трябва да знаете, че в комуникацията с децата си понякога използваме привидно безобидни изказвания, а те не са такива. Да разгледаме 5 от тях.

1. „Страхотна работа”

Изследване показва, че когато използвате фрази като „Добро момиче” или „Така се прави” всеки пък, когато детето ви постигне напредък в определена област, то привиква към вашето одобрение, а не се ръководи от собствената си мотивация. Когато искате да покажете отношението си към действията и постиженията на детето си, винаги бъдете възможно най-специфични, съветва психологът Джен Бърман. Вместо „Супер игра”, кажете „Това беше добро подаване. Радвам се, че съотборниците ти оценяват уменията ти”.

2. „Практиката те прави перфектен”

Вярно е, че колкото повече се упражняваме, толкова по-добри ставане. Но детето ви може да разбере иначе посланието ви. „Твърдението ви изпраща послание, че ако правиш грешки, не се упражняваш достатъчно”, казва Джоел Фиш, психолог и автор на „101 начина да бъдеш ужасен родител на дете, което спортува”. Той споделя, че в практиката си е виждал много деца, които са се измъчвали, чудейки се какъв е проблемът с тях самите. „Аз се упражнявам и упражнявам, но така и не ставам най-добър”.

3. „Добре си”Когато детето ви си удари коляното или започне да плаче, вашият инстинкт вероятно ви казва, че трябва да го успокоите и да му кажете, че е добре и не го боли толкова много. Но, казвайки му, че е добре, можете да постигнете обратния резултат. „Вашето дете плаче, защото не е добре”, казва д-р Бърман. Вашата задача е да му помогнете да разбере ситуацията и да се справи с емоциите си, а не да ги обезцени. Опитайте се да го прегърнете и му обясните какво чувства, като кажете нещо от рода на „Това беше страховито падане, синко”. След това го попитайте дали иска лепенка или целувка (или пък и двете).

4. „Побързай”Вашето дете не се справя много добре с бързото изгълтване на закуската, иска само да си обувките, но го прави бавно и вие се изнервяте, че за пореден пък ще закъснеете. Като му казвате да бърза, не помагате и на него, и на себе си. Детето ви се стресира още повече, тръдни Линда Акредоло, психолог и съавтор на „Бебешки умове”. Смекчете тона и се опитайте да дадате съвет на детето да побърза. А защо не някой път да устроите състезание кой първи ще успее да си обуе панталоните?

5. „На диета съм”

Всяка сутрин следите теглото си, като се премервате на кантара. Задръжте причината за себе си. Ако детето обърне внимание на навика ви да се претегляте и ви чуе да казвате „дебела съм”, то може да развие погрешно разбиране за начина, по който изглежда здравото тяло, предупреждава Марк Джейкъбсън, педиатър от Ню Йорк. По-добре е да кажете: „Ям здравословно, защото ми харесва начина, по който ми се отразява и как се чувствам”. Постъпете по същия начин и когато говорите за тренировките си. „Имам нужда от упражениея” може да прозвучи като оплакване. „Времето е хубаво, ще изляза да потичам или да се поразхода” е къде-къде по-вдъхновяващо и оптимистично. Освен това е удачна покана и детето да се присъедини към здравословното ви занимание.Добави коментар