Игрите на мама

12075
Игрите на мама

На какво играехме като деца?

Днес компютърът е основното забавление на децата ни. Преди "сто лета", когато дори не бяхме чували за него, играехме по цели дни в кварталната градинка. Помните ли на какво?

Сляпа баба

Играят я децата по цял свят. На испански и немски е „сляпа кокошка“, на италиански „сляпа муха“, а пък на иврит "сляпа крава". Определя се чрез бройлка коя ще е първата "сляпа баба". След това на избрания се завързват очите, а останалите в кръг около него го дразнят с викове "сляпа баба". Когато успее да хване някой, трябва да познае по дрехите и физиката кой е. Ако не успее, остава "сляпа баба". Ако пък даде верен отговор, хванатият застава на негово място.

Пусни, пусни кърпичка

Децата се нареждат в кръг и сядат. Едно от тях обикаля с кърпичката извън него и пее "Пускам, пускам кърпа, кучето я дърпа, Шаро ми я гони за кило бонбони". Избира си едно от децата и пуска кърпата зад него. След това хуква да тича, а избраният го гони. Ако го хване, отново си сяда на мястото. Ако този, който е пуснал кърпичката, обаче първи стигне до него и седне, значи другото дете е наред да пуска кърпата.

Стражари и апаши

Трябват четен брой деца, които се разделят на стражари и апаши. Стражарите броят до десет, а през това време апашите се крият. Когато ги намерят, започва гоненица. При хващането на апаш се пее песента: “Стражарска марка бум печат, от днеска ставаш мой събрат”. С нея апашът се превръща в стражар и така, докато всички деца не станат стражари.

Кральо - портальо

Играта започва, когато двама от участниците застанат един срещу друг и допрат дланите си. Това всъщност е портата. През нея преминават всички останали деца, като всички пеят: "Кральо – портальо, отвори порти, че ще замине кралят на война! Отворете, затворете, само един оставете!" При последната реплика порталът се спуска, тоест децата затварят с ръцете си този, който се намира между тях.

Детето тихо се пита коя от две предварително намислени думи избира - едната е за единия, образуващ портата, а другата - за другия. След това застава зад участника, чиято дума е избрал. И така играта продължава, докато всички деца се наредят зад портите. След това първите двама се хващат за ръце и започва дърпане, което да определи коя войска е по-силна.Коментари

Коментар: 1
Детска народна игра "Кральо-Портальо"

Търся нотния текст на тази игра -песен. Приятели, ако знаете къде да го намеря.. пишете ми, моля.


  • 1

Добави коментар