Ходете на сауна за дълголетие

54
Ходете на сауна за дълголетие

Ежедневното ползване на сауна намалява кръвното налягане с почти 50%

Учени от университета в Източна Финландия са установили, че ежедневното ползване на сауна намалява кръвното налягане с почти 50%, а с него и риска от сърдечно-съдови заболявания. В резултат се редуцира и вероятността от ранна смърт, вследствие на инфаркт, а средната продължителност на живота се удължава, твърдят още от изследователския екип.

В проведеното дългосрочно изследване са взели участие 1621 мъже на средна възраст, чието артериално налягане е било около 140 на 90. Още в началото те са били разделени на няколко различни групи, като едната е посещавала сауната веднъж седмично, втората - два пъти, а третата - между четири и седем пъти в рамките на седем дни.

Тяхното здравословно състояние е било наблюдавано в продължение на 22 години, съобщава БГНЕС. Крайният резултат от експеримента сочи, че в рамките на изследването от хипертония са заболели едва 15.5% от общия брой участници.

Междувременно тези, които са отделяли време два пъти седмично за сауна, са намалили риска от повишаване на кръвното си налягане с 24%. Тези, които са посещавали парната баня по-често пък са редуцирали шанса от възникване на сърдечно-съдови заболявани с над 46%.

Добави коментар