Хирурзи забраниха джапанките

4406
Хирурзи забраниха джапанките

Или поне честото им носене

Колкото и да са удобни, джапанките нанасят неноправими вреди на краката, пише „Дейли мейл“. Според хирурга Кристина Лонг, любовта към джапанките може да доведе до фрактура на глезена, проблеми с ахилесовото сухожилие (същото става и при честото носене на обувки на висок ток), а също с кръста.

Те могат да доведат и до и счупване на костите на стъпалото, на петата и „костиците“ на големия пръст на краката. Освен това с подобна обувка може лесно да се спънеш и да паднеш. Макар джапанката да е за предпочитане пред ходенето на бос крак, въпросът е, че всички описани травми изисква продължително възстановяван.

При това ходене се съпровожда със силна болка и е възможно да се наложи хирургична намеса. Лонг говори също и за мазоли, натъртвания, повишен риск от нарязване, нараняване, увреждане на ноктите и ухапвания на насекоми, посочва БГНЕС.

„Важно е сводът на крака да има подпора, а стелките да намаляват натоварването. С джапанките не можеш да бягаш, да ходиш на дълги разстояния, не се препоръчва и да стоиш изправен с тях дълго. Не си струва да играеш с тях, да ходиш на походи и дори да работиш градината“, съветва специалистката.

Добави коментар