Хигиената вкъщи

1144
Хигиената вкъщи

Какви правила за почистване да спазваме при бебе?

Изискванията за хигиена у дома скачат драстично след появата на малкото същество в детското креватче. Мама бърше и чисти, отваря и затваря прозорците, а ако и домашният любимец е налице, дори той отнася по една баня допълнително.
Кога прекаляваме със старанието и какви препарати не бива да използваме, когато имате бебе вкъщи?

Прахта

Най-вероятно от опит знаете, че с нея няма справяне, особено ако живеете в голям град и на оживена улица. Достатъчно е да я почиствате всеки ден с влажна кърпа - няма нужда от препарати. Колкото по-малко от тях използвате, толкова по-добре.

Препоръчително е да си помислите за покупката на парочистачка - с нея можете да махнете прахта и от такива трудни места като пердетата. При почистването с нея не се използват препарати, а само пара. Вкарайте в действие и прахосмукачката, за да сте сигурни, че целият прах изпод дивана и скрина е събран в нейната торба.

Важно е да излезете победители в борбата с домашната прах, защото в един грам от нея се съдържат хиляди бактерии, плесени, стафилококи и гъбички. В някои случаи тя може да предизвика и алергия, която се изразява в запушен нос, обрив, конюктивит и по-рядко астма.

Едни от най-големите прахосъбирачи са плюшените играчки. Затова редовното им пране, особено ако детето често си играе с тях, е задължително. Сухите цветя и тапицериите също задържат голямо количество прах.

Цветята

Най-вероятно вече сте получили съвет за тях при първото посещение на педиатъра. Присъствието на цветя в стаята, където бебето спи, не е препоръчително. Особено ако са цъфтящи. Защото цветният прашец е един от най-силните алергени и виновникът за сенната хрема. Нейните симптоми са хрема, зачервени очи и често кихане. Възможно е да предизвика сърбеж в гърлото и носа, както и подуване на очите.

Освен че трябва силно да редуцирате броя на цветята, в помещенията, които ще обитава бебето, е добре редовно да почиствате листата им от прах. Букетите от свежи цветя избягвайте поне в първия месец на детето, а след това не допускайте да ръсят прашец навсякъде.

Препаратите

Почистването с препарати спада към така наречената химическа дезинфекция. И понеже е невъзможно изобщо да ги изключим от почистването на дома, можем да се опитаме поне да намалим употребата им. Тук може да ни помогне парочистачката, която вече споменахме. Задължително е и спазването на инструкциите за употреба на опаковката.

Когато използвате препарати на хлорна основа, отворете прозорците. Измийте повърхностите още веднъж, след третирането им. Не използвайте никаква химия при почистването на детските играчки. Изплаквайте ги само с вода, а ако е възможно, ги изперете. В първите месеци на детето онези, които слага в устата си, можете да изварявате.

Домашните любимци

В първите два месеца е добре да ограничите достъпа на домашния любимец до стаята, която обитава бебето. Ако сте получили съвети как трябва да го изхвърлите съвсем - това не е нужно. Съжителството с животно често дори помага за борбата на детето с алергиите. Все пак повишете хигиената. На пазара се продават специални дезинфекциращи кърпи за лапите на кучетата. Можете да ги използвате и за котето след посещението му в тоалетната.

Особено важно е детето да няма никакъв достъп до местата за храна и облекчаване на нуждите на домашните любимци. Уверете се, че местата им за отдих са добре почистени от космите. Следете внимателно за навременните им ваксинации и за честото приемане на препарати за външни и вътрешни паразити. Ако не е наложително да изхвърляте от вкъщи кучето и котката, то не е препоръчително в домове с бебета да се отглеждат птици.

Не забравяйте, че редовното проветряване в помещенията е особено важно, не само когато вкъщи има бебе. А директната слънчева светлина убива болестотворните микроби за няколко минути. Действието й през стъклото на прозореца обаче намалява.

Намерете ни и във FacebookКоментари

Коментар: 4
1zqjab'"(){}:/1zqjab;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjab'"(){}:/1zqjab;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар