Харчим 4 лв. годишно за кино

24
Харчим 4 лв. годишно за кино

Не четем и книги

Средно по 4 лв. на година дава българинът за кино. Това сочат данните от изследването "София - град на творческа икономика", представени по време на заседанието на комисията по култура в парламента от Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата.

Разходът на домакинствата в София за кино е малко по-висок - 12 лв. на година. За книги българинът харчи средно по 12 лв. на година, а за София данните са 18 лв. Пада се средно по една книга на годишна база на домакинство. Разходите за радио и телевизия са средно 90 лв. за страната и 108 лв. за София, а за вестници и списания - 21 лв. за провинцията и 37 лв. за столицата.
Според изследването 74 процента от българите не са ходили на кино през последните 12 месеца, като данните са за 2011 г. В сферата на сценичните изкуства данните показват, че 67,7 не са посещавали този тип културни мероприятия за последните 12 месеца. При културните забележителности процентът е 71 на сто.

Всеки втори (над 50 процента) от българите не са прочели нито една книга през последните дванадесет месеца, сочи проучването. В същото време изкуства, културни и творчески индустрии, културно наследство и културен туризъм имат по-голяма икономическа стойност от сектори като добивна промишленост, производство на текстил и т.н. От 36 сектора на българската икономика, те заемат 8-мо място по добавена стойност в икономиката на България, отбеляза Андреева.Добави коментар