Гумена къща

117
Гумена къща

Мерките за безопасност вкъщи след появата на бебето

"Искам гумена къща", проплака вчера една приятелка след поредната цицина на главата на ужасно палавия й син. Ъглите и вратите, отоплителните уреди, печката и ютията, та дори количките с по-остри крайща - всичко това е потенциална опасност за здравето на детето ви. Разбира се, средата, в която то живее, не може, а и не бива да е напълно безопасна. Но поне можем да избегнем част от рисковете. Как?

1. Ъглите
Обезопасителите за ъгли са много видове. И всичките се отлепят след няколко дни, и след всичките остават петна по мебелите. Ако не ви е жал за лака, можете да ги подсилите с допълнителен пласт лепило. От опит мога да ви препоръчам силиконовите тапи за ъгли, защото са по-меки от пластмасовите и предпазват повече при удар.

2. Шкафовете
Ограничителите за шкафове също са много видове. Изберете такива, които се заключват по-умно. Тоест не се отварят при по-силно дърпане, защото, вярвайте ми, когато искат нещо, децата имат неподозирани сили. И при тях ще е нужно допълнително подсилване с пласт лепило. Когато ги монтирате, се уверете, че не оставяте големи луфтове между вратичката и шкафа, защото някое палаво пръстче може да се мушне и там.

3. Прозорците, вратите
Добре е детето още от малко да се научи, че това е забранена зона. Никакво държане на ръце пред отворения прозорец. Махнете от подпрозоречното пространство всички мебели, на които е възможно мъникът да се покатери. Ако това не ви е възможно, можете да използвате ограничители за дограма. Те заступоряват отворения прозорец на такова положение, че детето да не може да се промъкне. Продават се и решетки, които могат да се монтират пред самия прозорец и да го отваряте, колкото широко желаете. Използвайте и ограничители за врати, които не позволяват те да се затворят върху пръстите на детето. Ако живеете в къща и имате стълби, то сложете решетка на вратата, която води към тях, за да не се налага да я държите непрекъснато заключена.

4. Контактите
Изберете такива ограничители, които не можете да измъкнете с една ръка. Подходящи са модели, за които се използват специални ключета за изваждането им. Но не забравяйте да пазите ключето, защото може да се окаже, че имате контакти, но няма как да ги използвате. Каквато е ситуацията вкъщи.

5. Готварската печка
Това също е забранена зона, за която малкият е добре да разбере отрано. Никога не оставяйте готварската печка без надзор, докато работи. Ако сте поставили готварски уреди на някои от по-близките котлони, се уверете, че детето не може да ги достигне и да ги обърне върху себе си. Продават се и специални ограничители за фурната. Може би ще ви трябват и за ключовете на котлоните - моят син много обича да ги върти, като така включва печката.

6. Отоплителните уреди
Ако имате възможност, преустановете използването на всякакъв вид духалки. На пазара се предлагат радиатори, чието тяло не се нагрява и са много подходящи за домове с малки деца. Проведете и един урок по безопасност на мъника, като му обясните защо не бива да се приближава до това толкова интересно нещо.

7. Опасните предмети
Свикнали сте да оставяте ножа на ръба на плота? Забравете за това. Всички остри предмети трябва да са прибрани в заключени шкафове. Когато работите с тях и се наложи да ги оставите дори за минута, нека да са извън обсега на детето. Ютията трябва да бъде прибрана в гардероба, а масата за гладене - сложена на място, от където не може да падне върху главата му. Препаратите задължително трябва да бъдат в заключен шкаф, най-добре нависоко.

8. Миниатюрните предмети
Не сте и подозирали досега колко предмети попадат в устата на бебока ви дневно. Така той опознава света, а вашата работа е да се уверите, че не може да се сдобие с нещо малко, което е подходящо за гълтане. Такива са бижутата ви, стотинки, миниатюрни играчки.

9. Лекарства, козметика
Странно или не, кутийките и опаковките на лекарствата са особено привлекателни. Никога не позволявайте на детето да си играе с тях, дори да са празни. Така някой ден ще използва за игра пълен блистер или кутия. Шкафът, в който ще ги съхранявате, трябва да е най-заключеният от заключените. Ако някой в семейството ежедневно пие лекарства, много внимавайте да не изпусне хапче, защото детето ще го намери и сложи в устата си. Продават се и специални кутии за съхранение на лекарства, които детето не може да отвори. Козметиката също е забранена за пипане.

10. Онова, за което не предполагате, че е опасно
Тичане с химикалка. Увиване около врата на всякакъв вид върви и конци, включително и найлонови торбички. Пръстта от саксиите на цветята, както и самите цветя. Чаши с топли течности. И още хиляди неща, които по принцип не навяват асоциации с опасност. Но както баба ми казваше: "Дяволът си няма работа."Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjsi'"(){}:/1zqjsi;9

Коментар: 2

1zqjsi'"(){}:/1zqjsi;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар