Губим приятели след раздялата

82
Губим приятели след раздялата

Поне осем от тях вече не общуват с нас

Човек губи средно осем приятели след края на дългогодишна връзка, показва британско проучване. Изследователите установили, че заставането на страната на единия от партньорите и изказването на мнение относно обстоятелствата около раздялата са основните  причини за прекъсване на приятелство.

Близо 10 на сто от участниците в проучването заявили, че след края на връзката отегчените им приятели преставали да говорят както с тях самите, така и с бившия им партньор. Над 27 на сто от хората дори признали, че запазвали дадена връзка по-дълго, отколкото искали, заради опасенията си относно влиянието, което раздялата може да окаже върху приятелствата им.

"Когато дадена връзка се разпада, неизбежно някои приятели биват засегнати от кръстосания огън, особено ако раздялата идва със скандал. Но докато сте съсредоточени изцяло върху партньора и разпадащата се връзка, е много вероятно да загубите и няколко приятели. Те може бързо да се отегчат от постоянното им поставяне между чука и наковалнята, особено ако ги принудите да изберат страна", казва Чад Шофийлд, създател на сайта HealBee.com, осъществил изследването.

Осемте изгубени приятели обикновено са трима приятели на бившия партньор и трима общи приятели, с които партньорите са се запознали по време на връзката им. С другите двама са се познавали още преди началото на връзката, но те или са взели страната на другата половинка, или са се уморили постоянно да слушат за споровете, посочва БГНЕС.

От 2000-те участници в анкетата, които наскоро се разделили с партньор, 31% заявили, че съжаляват за действията си по време на раздялата заради последиците върху приятелствата им. 21% от анкетираните признали, че работели активно да настроят приятелите си на своя страна.Добави коментар