Големината на фамилията - силен фактор за успех на потомството

99
Големината на фамилията - силен фактор за успех на потомството

Успехът на бъдещите поколения на дадено семейство зависи от бройката на децата

Големината на едно семейство заедно с началната социално-икономическа среда представлява силен определящ фактор за бъдещ социален успех на потомството, показва научно изследване, предава АФП, цитирана от Дарик."Слабата плодовитост и високото социално-икономическо ниво определят един по-добър социално-икономически успех на потомството в продължение на четири поколения", уверяват британски и шведски учени.

Университетските изследователи са имали идеята да анализират данни от широка "мултигенерационна" анкета, реализирана в Швеция върху 14 000 души, родени между 1915 г. и 1925 г., и тяхното потомство от четири поколения. Специалистите са проверили това, което може да се усети интуитивно - малко на брой деца и по-висока социално-икономическа среда определят до голяма степен успеха на бъдещите поколения на дадено семейство, като рядко бедни деца от многобройни фамилии правят пробив в социален и икономически план.

"Слабата плодовитост на родителите и високото социално-икономическо равнище водят до по-високи оценки на бъдещите деца в училище, по-добро образование и по-високи доходи", според статия, публикувана в британското научно списание Proceedings B.

Връзката между броя на децата и бъдещия успех е по-силно изразена, когато стартовата социална среда е висока, подчертава един от тримата учени, подписали статията.

"Едно от най-интересните неща, които открихме, е че принадлежността към поначало богата фамилия прави още по-голяма вероятността за малко деца" за бъдещите поколения, обяснява д-р Дейвид Лоусън от Юнивърсити Колидж Лондон. "Обратно, при бедните домакинства вероятността за ограничаване на броя на децата е сравнително слаба" от гледна точка за бъдещ успех за потомството, обяснява той.

Същото проучване сочи, че фактът, че имате много деца в едно дори бедно домакинство "не компрометира шансовете на бъдещите поколения да оцелеят, да създадат собствено домакинство и да имат деца".

Така, анализът потвърждава резултатите на предишни изследвания в Европа и САЩ, но само върху две поколения.

В по-общ план, изследването доказва, че ако се намали броят на децата в едно съвременно население това "вероятно няма да има никакво пряко положително влияние върху здравето, дори и в по-дългосрочен план", смятат учените.Добави коментар