Гергьовден е

65
Гергьовден е

Имен ден празнуват близо 200 хиляди българи

"Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден" - така описват българите един от най-почитаните си празници. 6 май е не само денят на Свети Георги Победоносец, но и денят за преклонение пред храбростта на българската армия.

Според народните вярвания на Гергьовден започва лятната половина от годината, която ще завърши на Димитровден. Затова денят е свързан с много обреди и ритуали.

Ако преди изгрев слънце на Гергьовден се окъпеш в утринната роса, ще си здрав през цялата година и няма да те боли кръста, гласят народните поверия. В миналото жените, които са искали деца, също са се окъпвали в тревата, за да сбъднат мечтата си за рожба.

Въпреки че всички искаме хубаво време на празника, народът казва, че на Гергьовден всяка капка дъжд носи жълтица. Не забравяй и да си набереш върба, здравец и люляк и да закичиш входната врата с тях. Преди години майките са оставяли зелени клонки и на креватчето на детето, за да бъде здраво.Традиция за празника са и люлките, на които ергените люлеят момите. В миналото на дърветата са се окачвали и кантари, на които хората са се мерели за здраве и жизненост. Рано сутринта на Гергьовден се берат и билки, които на този ден притежават лечебна сила.

На празника стопаните вземат първото червено яйце, боядисано на Велики четвъртък, обикалят с него нивата и го заравят в средата ѝ, като вярват, че по този начин ще стимулират плодородието й. Взема се и слама от трапезата на Бъдни вечер, която се разхвърля из нивата - за да не пада гръм и да не вали градушка.

На гергьовската трапеза задължително се слага, освен агнешкото, и пресен чесън. Трябва да има и кисело мляко и сирене. С малки бучки от него в миналото са замеряли младоженците - за плодовитост. В някои части на България пък децата земерят с трохи младите булки - отново за плодовитост.

На Гергьовден близо 200 хиляди българи празнуват имен ден. Те носят имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Ганчо, Гено, Генчо, Генади, Гошо, Генка, Галина, Галя, Генко, Геновева, Габрил, Габрина, Габриела, Габриел и други.Добави коментар