Генът на лакомията

68
Генът на лакомията

Какво ни кара да се тъпчем?

Американски учени откриха гена на лакомията, който кара хората да се тъпчат, дори когато стомахът им е пълен.

Този ген е виновен за това, че не съобщава на мозъка когато сме заситени. При тестове с опитни мишки екипът на д-р Баоки Сюй от Джорджтаунския университет открил мутация на гена Bdnf, който нарушава комуникацията между тялото и мозъка.

Хората също притежават този ген и той е свързан със затлъстяването, но досега не се знаеше как точно функционира, посочва bTV. При нормални условия след хранене нормалният ген подава химически сигнали на верига мозъчни клетки, докато той не достигне до хипоталамуса, който от своя страна реагира и изключва чувството за глад, като потиска апетита.Но при мутация на гена, открит при мишките, химикалите лептин и инсулин не достигат по предназначение и опитните животни консумирали два пъти повече от нормалното.

Според автора на проучването д-р Баоки Сюй новото откритие ще отвори интересни перспективи пред това да се помогне на мозъка сам да се справи с контрола на теглото на пациентите.

Екипът му открил,че генът Bdnf има дълга и къса версия и той се формира още при ранното развитие на плода в утробата. Хората с "дългата разновидност" успешно предават сигналите за ситост до хипоталамуса, за разлика от тези с "късия" вариант.Добави коментар