Формулата на щастието

160
Формулата на щастието

Има ли я?

Има безброй дефиниции на това що е щастие, като се започне от екзотичната нирвана, премине се през горещия, зареден патлак, богатството и здравето, та се стигне до секса, любовта и нежното разтапяне пред внуците.

Съществуват дори изследвания колко точно пари са необходими, за да се чувства човек щастлив, съобщава ТВ7. Преди тежката финансова криза, чиито краища се опитваме да съберем, сумата се равняваше на около 50 000 долара на година – достатъчни за добра първоначална вноска за къща, кола, пръстен на годеницата и читава здравна застраховка.

Щастливи заради това, което имаме

Естествено финикийските знаци влияят върху абстрактните, зодиакални, характеропатни щения на щастието. По-точно вечният източник на нещастие е бил точно разминаването между универсалната страст към парите и личните, семейни ценности.Още Херодот, този най-древен журналист, разказва за митичната среща между мъдреца Солон и баснословно богатия, най-богатият според тогавашните медии човек на света - лидийския цар Крез. По време на нея царят пита надменно мъдреца кой точно човек е щастлив? А Солон отговаря: Това не си ти, царю, защото твоят сетен час още не е настъпил. Не се знае в какво нещастие можеш да попаднеш дотогава. Според него хората са най-щастливи, когато умират в спокойствие, изпълнили дълга си и видели осъществени плодовете на своите усилия.

Дали Крез е натупал наглия мъдрец, не се знае, но според историята, самият Крез умира в плен на цар Кир, вероятно в нещастие.

Днешната представа за щастие за нас, българите, американците и повечето други народи по земята, все пак отрича всячески смъртта. Тя е някакъв вид максималистично благоденствие, което мечтаем да придобием още приживе, на всяка цена. В общи линии може да се каже, че се състои в това да се случват нещата така, както на нас ни се иска. Това невинаги е възможно, но поне можем да вярваме в него. Не е за изхвърляне идеалистичната компонента, защото когато парите в системата свършат, май остава само тя.

Неслучайно е измислен и икономическият индикатор, т.нар. "Индекс на щастието", въз основа на вярванията на будистите, народа в хималайската монархийка Бутан. Според нейния духовен и политически лидер - краля на Бутан, това не е най-богатата държава, но народът й е най-щастлив.

Какво ли му трябва на човек по ония чукари... Може би това, което ни убягва на всички нас, останалите – способността да се чувстваме щастливи от това, което притежаваме, а не нещастни от това, което ни липсва.

Имат ли формула емоциите ни?

Какъв е ключът към щастието? По тази тема разсъждаваха Владина Цекова и д-р Мона Каушик. От години главоломно расте броят на учените, заели се с дефиницията, възникването и въздействията на щастието. Всички търсят формула за нещо, което много трудно може да се изрази с точност.

Освободете се от завистта, препоръчва професор от университета в Айова, а учен от парижката Сорбона съветва: "Не се сравнявайте с други, съсредоточете се върху собствените си планове и бъдете амбициозни."

Щастието е осъзнат избор, а не нещо придобито, казват психолозите от Центъра за щастливи отношения в София. Според тях пълното щастие може да се постигне в момента, в който повярваш, че то е възможно и започнеш да правиш реални стъпки, за да се доближиш до него.

Да правиш добро, това е рецептата за щастие според Владина Цекова. Да се усмихваме, въпреки проблемите, съветва д-р Мона Каушик. Щастието не е нещо генерално, което трябва да бъде търсено и преследвано, защото ние сами избираме емоциите си, ние сме тези, които решаваме дали да бъдем щастливи.Добави коментар