Формула за дълголетие?

156
Формула за дълголетие?

Не е това, което може би очаквате

Усмихнете се. Стрепете да се тревожите. Работете по-малко. Това са общоприетите препоръки за по-дълъг и щастлив живот. Не и според ново проучване на личността, направено от Калифорнийския университет.

Според професор Хауърд Фридман, водещ изследователската група, може би най-неочакваният извод от проучването е, че личностните характеристики и социалните контакти в детството се оказват определящи и за продължителността на живот.

Изследването, станало популярно като „Проект дълголетие”, продължило близо 20 години и започва с проследяването на живота, семейната среда, отношенията с връстниците, хобитата и интересите на над 1500 деца, установявайки връзката на детските години с реализацията на същите деца като възрастни.

Новото разбиране за щастлив и здравословен живот се налага след определяната за най-изненадваща открита зависимост - оказало се, че децата с най-общителен характер, добро чувство за хумор и оптимистичен поглед, имали повече здравословни проблеми след време и по-кратък живот. Предпазливите, плахи и консервативни индивиди пък се радвали на перфектно здраве и по-дълъг живот.

Част от обяснението на тази зависимост е поведенческо - общителните и отворени деца по правило поемат повече рискове. И докато оптимистичният подход е препоръчителен в кризисни ситуации, той не е толкова полезен в дългосрочен план, както се оказва.

Идеята, че „всичко ще се оправи” води до известна безотговорност и немарливост по отношение на важни въпроси, като тези със здравето и ежедневната грижа за себе си. Постоянството и консерватизмът, от друга страна, подсилват именно тези „слаби звена”.

Изследването оборва и други общоприети твърдения:
• Бракът може да е полезен за здравето на мъжа, но не оказва особено влияние на здравето на жената.
• Разводът вреди на здравето на мъжа повече, отколкото на здравето на жената.
• „Не работи много, не се стресирай” не е вярната формула за дълъг живот - според изследването, тези, които са най-ангажирани и отдадени на работата си, живеят най-дълго.
• Ранното тръгване на училище (на 6 години) не е полезно за децата - игрите и общуването с деца на същата възраст са за предпочитане.

Заключението на професор Фридман е, че никога не е твърде късно да изберете правилния път: първата стъпка е да спрете да се тревожите от общоприетите „тревоги” - те винаги могат да бъдат оборени.Добави коментар