Физическите наказания в детството разболяват

116
Физическите наказания в детството разболяват

Откажи се от шамара в името на здравето на детето

Като средство за възпитателна мярка много родители използват физическата сила. Надали веднъж сте чували някой свой близък приятел или пък непознат на детската площадка да казва, че е пошляпвал детето.

Или пък нещо от рода на: „Ние се пляскаме от време на време, защото не слуша и не мога да рискувам да излезе на улицата при колите”.

Ако шамарите понякога помагат да овладеете поведението на детето, знайте, че действията ви ще имат последствия и върху здравето му. Канадски учени обясниха защо си струва децата да не се бият.

Експерти от университета Манитоба, Канада, твърдят, че децата, чиито родители са ги удряли заради лошо поводение, израствайки, често се сблъскват с тежко заболяване като затлъстяването.

Учените са анализирали данни, взети от 34 000 възрастни вече хора. Информацията, която ги интересувала, била свързана с наказанията, които са им били прилагани като деца, и как те са се отразили върху тяхното психическо и физическо здраве.

Оказало се, че 1 300 от анкетираните хора редовно са били подлагани на наказания – част от тях родителите биели с колан или пък получавали шамари заради лошо поведение и невнимание.

Проучването установило, че при хората, които в детството си не са се сблъсквали с насилие от страна на родителите, са констатирани най-малко хронични заболявания. При тях рискът от атрит съставлявал 25 %, а от развитие на сърдечно-съдови болести – 28 %. При хората, бити като деца, рискът от затлъстяване съставлявал повече от 30 %.

Сред изводите на учените научаваме, че децата, които са получавали шамари, побутвания и удари, са по-малко емоционално стабилни. Израствайки, те често попадат в алкохолна или наркотична зависимост.

И още нещо – те по-често са изложени на стрес, нарушения на съня и резки спадове в настроението. Именно такива проявления водят до развитието на много хронични заболявания.Добави коментар