Етерични масла за дома

2007
Етерични масла за дома

Благодарение на природната сила на етеричните масла, можем да създадем здравословна среда за семейството си

Преди време обещахме да ви информираме за подходящите етерични масла, с които да направите дома си по-здравословен и уютен. Домът е пространството, в което прекарваме голяма част от деня си. Благодарение на природната сила на етеричните масла, можем да създадем здравословна среда за семейството си.

Някои етерични масла имат свойството да бъдат дезинфектанти. За тази цел ще ви послужат масло от чаено дърво и масло от евкалипт. Маслото от чаено дърво може да добавите към препаратите за миене на съдове и праха за пране, а маслото от евкалипт, добавено в праха за пране, ефективно се бори с акарите в спалното бельо.

Друг приятен аромат, който не само ще направи дома ви приятно ухаещ, но и чист, е този на портокал. Маслото от сладък портокал е подходящо за арома лампи и ефективно за почистване на повърхности.

Лавандулата се изполва в народната медицина от векове, а няколко капки от маслото от растението ще внесат нежен аромат в дома ви. Подходящо е и за ароматизирането на гардероби и чекмеджета. Добавете етерично масло от лавандула в препарата за миене на подове и ще усетите благотворното му въздействие.

Вижте още: Здрав дом = здраво семейство

Ако ароматът на сладък портокал не ви харесва или търсите негова алтернатива за разнообразие, можете да използвате етерично масло от лимон или от бор. Маслото от лимон има свойството да почиства добре повърхности, особено дървени. Можете да го съчетаете с няколко капки зехтин – мебелите ви не само ще станат чисти, но ухаещи добре и блестящи.

Да преминем към спалнята. Някои етерични масла въздействат успокояващо и релаксиращо. Ако искате да си осигурите спокоен и пълноценен сън, заложете на портокал, кипарис, жасмин, лавандула, мирта, роза, иланг-иланг, лайка, лимонова трева и сандалово дърво.

Само няколко капки от тези етерични масла ще ароматизират спалнята ви за дни напред. Една от възможностите е да капнете масло в арома лампа или пък върху памуче, поставено в чинийка.

Подходящи етерични масла за друго помещение в дома – банята, са тези от босилек, лайм, лимон, мента, бергамот и здравец. Можете да капнете няколко капки върху памуче и да го сложите на място, което не се забелязва. Ароматът ще се запази в продължение на няколко дни.Добави коментар