ЕС: Балоните не са забранени

90
ЕС: Балоните не са забранени

Официално заявление от Еврокомисията

Европейската комисия разпространи днес съобщение, в което с главни печатни букви подчерта, че ЕС не е забранявал на децата да надуват балони.

В съобщението се отбелязва, че това уточнение се налага в резултат на множество неотдавнашни публикации в медиите, които са определени като некоректни. В едни от тях се посочваше, че "ЕС въвежда забрана деца под 8 години да надуват балони в отсъствието на възрастен", а в други, че надуването на балони е "забранено за деца под 14-годишна възраст".

Тези информации не са верни, защото изискването от 1998 г. е на латексовите балони единствено да има поставено предупреждение, че могат да бъдат погълнати от деца, когато не са надути или ако се спукат, отбелязва ЕК. Уточнява се, че на балони от по-устойчиви материи не трябва да има подобно предупреждение. Комисията допълва, че предупрежденията целят да насочат вниманието на възрастните, без да поставят някакви забрани.

Напомняме, че преди три дни в медиите се появи информация, че деца под 8-годишна възраст нямат право да надуват балони без присъствието на възрастен, като една от мерките, записани в Директивата за безопасност на играчките на ЕС.Добави коментар