Еньовден

26
Еньовден

Денят на билките и магиите

Днес е Еньовден - един от празниците, който идва да ни напомни, че въпреки горещото лято, зимата вече наближава. На днешния ден честваме и рождението на Св. Йоан Кръстител.

Според народните вярвания на Еньовден "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Празникът е свързан със слънцето и лятното слънчестоене - смята се, че ако на изгрев видите слънцето да "трепти", ще сте здрави през цялата година.

Друг ритуал гласи точно на изгрев да се обърнете към слънцето и да видите сянката си. Ако е цяла, значи ще бъдете здрав, ако е наполовина - ще боледувате.На Еньовден водата е лековита, а росата е с магическа сила. Затова всеки трябва да се измие с течаща вода или да се отъркаля в росата. На днешния ден е абсолютно забранено да се работи и се смята, че Свети Еньо ще порази с мълния този, който прекрачи забраната.

На празника и билките имат по-голяма лечебна сила, особено на изгрев. Те трябва да се наберат преди да се покаже слънцето и трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име". От набраните билки се правят еньовски китки, които се връзват с червен конец. Те трябва да са колкото са членовете на семейството и се оставят навън през нощта.

Сутринта по нея се гадае за здравето на този, на когото е китката. С билките от китките през цялата година се лекуват обитателите на дома. С тях според народните вярвания се церят бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.Добави коментар