Eмоционална интелигентност

255
Eмоционална интелигентност

Какви са признаците за нея

Напоследък все по-често се говори за нея и родителите са все по-настойчиво призовавани да окуражават емоционалната интелигентност от най-ранна възраст - твърди се, че тя се сформира в първите 15 години от живота ни. Какво точно представлява?

Най-общото определение за емоционална интелигентност е способността да познаваш и различаваш собствените си емоции и тези на околните, да можеш да ги изразиш адекватно и да използваш това познание като определящо за поведението, решенията и изборите си.

Признаците за емоционална интелигентност са: улавяне, разбиране и контролиране на емоциите; общителност, сговорчивост и адаптивност; избягване на рисково поведение и ситуации; позитивно мислене.

Емоционално интелигентният родител, от своя страна, познава и различава чувствата и емоциите на детето си, чувствителен е към всяка промяна в поведението и й отделя нужните време и внимание. Изслушва, приема насериозно всеки детски проблем, помага на детето да намери правилните думи, изразяващи състоянието му.

Важно е родителят да поставя граници - децата имат нужда от това. Но не по-малко важно е и да се дават различни варианти за действие и решаване на проблема в рамките на същите тези граници.

Добре е и да поразчупите остарялото схващане, че родителят винаги трябва да е силен пред децата - показвайте емоциите си и научете детето как да се справяте със своите чрез личния си пример.Добави коментар