Елхата - естествена или изкуствена?

192
Елхата - естествена или изкуствена?

Каква ще бъде вашата?

Коледа наближава и е време да купуваме елхичка. И имаме избор – изкуствена или естествена да е тя. В последните години много хора купуват изкуствени елхи, като се водят се от мотото "Спаси дръвче". От година на година тези елхи стават все по-хубави и все по-трудно е да ги различиш от естествените. Вече има и ароматизирани с мирис на свежа елха. Напоследък обаче хората все по-често се замислят по въпроса кое е по-екологичната алтернатива за Коледа – истинско дърво или изкуствено. Все по-актуална става и темата за екологичната страна и на коледната украса.

Какви са предимствата на изкуствената елхичка?

Причините да си купуваме изкуствена елхичка са много: не само поради практични съображения (изкуствените елхички не цапат, не се ронят трудни за почистване иглички; могат да се ползват много години; продават се по хипер и супермаркети, молове и пазари);

не само от екологични съображение (купувайки изкуствена, ние спасяваме истинско дръвче, опазваме горите),

а и от естетически (елхите стават все по-интересни и модерни, можем да си изберем такава, която да пасва най-добре на интериора ни).

Ако изберете живата, несъмнено ще внесете коледния дух в дома си, но ще погубите едно дръвче. Оказва се обаче, че изборът на изкуствената елха също не е съвсем безобиден, тъй като тя се прави от пластмаса и в един момент се оказва отпадък.

Доводи в защита на естествената елхичка?

На каква цена изкуствените елхи заменят естествените? Според почитателите на естествените елхи, използването им е много по-екологично в сравнение с изкуствените. Доводите им: 1. производството на изкуствени елхи е голям замърсител на околната среда - при процеса се отделят голямо количество вредни емисии, а се използват невероятно големи количества енергия;

2. изкуствените елхи са изработени от пластмаса, която може да бъде вредна за здравето на хората (все пак болшинството елхи са made in China).

3. трудни са и за рециклиране;

4. някои от тях могат да бъдат източник дори на олово. А и не е сигурно, че етикетите им описват истинския им състав.

Една интересна алтернатива

Има вариант да изберете коледно дръвче в саксия, което да засадите навън след празниците, но и тук има проблеми. Ако купите такава елха, не я пръскайте със спрейове или изкуствен сняг, защото й вредите. Не е лесно за дръвчето да живее на топло и след това да оживее, когато го засадим на студа. А и в замръзнала почва трудно можем да направим достатъчно голямо дупка за корените му.
И още една идея: при малко повече фантазия, можем да украсим и някое голямо домашно растение, вместо елха. Защото опазването на околната среда не е по-малко важно от коледните празници и духа, който те носят.

Малко история

Доказателства за съществуването на Коледното дръвче има още от 1521 г. С навлизането на елхата като част от Коледните празници се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушения природен баланс. Това налага да се започне производството на изкуствени елхи. Първата такава елха е произведена от гъши пера в Германия. Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета по същата технология.

От 1900 година насам коледните дръвчета стават истинска мания и числеността им в природата започва да намалява. Това става причина природозащитниците да започнат да насърчават използването и купуването на изкуствени елхи. През 1901 г. Рузвелт забранява да се секат коледни дръвчета за Белия дом от загриженост за горите. През същата година, мъдър фермер стартира първото стопанство за отглеждане на коледни елхи. Днес почти всички от близо 30-те милиона коледни дръвчета, които се използват в САЩ, са отгледани в такива стопанства, подобно на цветя или зеленчуци.

Проблемът с намаляване числеността им в естествената среда намалява, но не се свежда само до това. Колко много труд и ресурси са загубени за отглеждането на едно такова дръвче, на което ще се радваме 1- 2 седмици? Колко вода, ток, пестициди, торове, почва? Колко емисии се отделят при транспортирането му до потребителя? Колко емисии се отделят при производството? От друга страна, по време на отглеждането им, елхичките могат да се превърнат в дом за птици и животни. Да поглъщат въглероден диоксид и да отделят кислород. А и производството им води до създаване на много работни места.

Много въпроси изникват около избора на елхичка за Коледа. Мненията по въпроса са най-различни, така че оставяме на вас да прецените кое смятате за правилно - да имате истинска елха или изкуствена.

Български производители

„Материалите за производство на изкуствени елхи са екологично чисти, съвсем безвредни и са съобразени със стандартите и изискванията на ЕС за безопасност“, каза Йонко Земярски, собственик на единствената фабрика за производство на изкуствени елхи у нас, когото потърсихме за коментар. „Но пазарът в България, както и по света, е залят от китайски стоки, така китайските елхички се явяват единствената конкуренция на нашата фабрика и са по-евтини“, коментира още той.

За изработката на изкуствените елхи се използва фолио, което не съдържа олово или други вредни вещества, а техният заместител – силиций, което ги прави екологично чисти. Това не може да се гарантира за китайските елхи обаче, които са и по-евтини.

По думите на Йонко Земярски предимствата на изкуствените елхи са, че са лесни за съхранение и по-екологични. Освен традиционните зелени, във фабриката в град Раковски се произвеждат и цветни елхи – бели, черни, розови сини и червени. И тези цветни елхи, макар и да изглеждат малко странно, са хит по света. „Мода освен в облеклото има и при коледните дръвчета. Световната мода в елхичките обикновено идва със закъснение у нас. Тази година обаче ние решихме да предложим на българското семейство нещо, което сега е актуално в Западна Европа, Канада и САЩ, а именно - цветни елхички за много настроение и уют.

Специално за децата изработваме коледни дръвчета в синьо и в розово. Цветовете се добиват със залагане в самото фолио чрез специални машини, по канадска технология. Децата ще украсяват сами своята елха и ще очакват също толкова цветни подаръци под нея. Цветната елха е за по-нестандартните хора, които държат на традициите, но същевременно не се страхуват да експериментират”, каза още Йонко Земярски.

Към всяка елха, произведена в България, има и коледно послание от едно българско дете. Така си купувате не само елхичка, а и искреното, чисто детско пожелание.

А тази емоция с пари не се купува...

А вие изкуствена или естествена елха ще украсите тази Коледа?Коментари

Коментар: 1

estestvena razbira se dori i edno klon4e moje da e.


  • 1

Добави коментар