Джобните на децата

59
Джобните на децата

Това е първият им урок по икономика

Как да научим детето да харчи разумно и за какво да използва джобните си пари? Оказва се, че това е сложен въпрос за много родители.

Според експерти джобните пари са първият "урок по икономика" и навиците, създадени в детството, остават за цял живот. Важно е да оставим детето само да реши за какво да похарчи сумата, която сме отделили за него. Ние, като родители, обаче трябва да въведем правилата, по които да става това.

Нужно е седмичната сума, която ще поверим на детето, поне в началото, да е малка. Така, дори то да сгреши в харченето й, проблемът няма да е голям. Всяко семейство само решава каква сума може да отдели за детето си и дали тя ще покрива разходите му за храна в училище или ще е да си купи нещо допълнително в междучасието.Според една от известните формули можем да определим тази сума, като умножим годините на детето по 50 ст. Например, ако детето е на 7 г., това означава, че седмично ще разполага с 3.5 лв. Тези пари то само трябва да избере за какво да похарчи, съветва ТВ7.

Важно е да даваме парите в определен ден от седмицата и да проверяваме детето на определен период от време как ги е похарчило. Не бива да даваме допълнително пари, ако детето е похарчило цялата си сума преди края на седмицата.

Ако го направим обаче, трябва да си удържим сумата от парите за следващата седмица. По-добре е даваме монети - така детето няма да скъса банкнотата, а и ще му е по-удобно. Не трябва да наказваме детето, ако е загубило парите, защото то със сигурност преживява болезнено загубата им.

Мариана Банчева от Национална мрежа за децата поясни, че как ще бъдат харчени парите зависи от това как родителите са възпитавали детето си преди да тръгне на училище. Не можем да предпазим децата от рекламите на вредни храни, например, но можем да му казваме какво е полезно да хапва и да утвърждаваме това със собственото си поведение, добави тя.Добави коментар