Двоен празник

105
Двоен празник

Изпийте с любимия чаша вино

Свети Валентин или Трифон Зарезан? Никой не може да ни спечели за този спор - защото смятаме, че празниците са, за да се празнуват. Какво пречи чашата вино в ръка на романтичната вечеря с любимия? Ние смятаме, че дори помага.

Старата българска традиция повелява на Трифон Зарезан да бъдат подрязани лозите, за да са плодовити. Още на лозете се избира "царят на лозята", той се обичва с венец от лозови клонки обикаля къщите. Стопаните черпят него и "свитата" му с вино, а каквото остане, го плисват върху него с думите: " „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“Следващите два дни след празника се наричат "трифунци" - в миналото са се почитали за предпазване от вълци. На тях жените не шият, плетат и предат и не работят с ножици, за да не се разтваря устата на вълка.

И понеже всички знаем какви са традициите за Свети Валентин, подбрахме няколко интересни факти за него, за да го почетем като празник.

На празника се продават 36 милиона кутии със шоколадови бонбони.

3% от хората с домашни любимци им подаряват картички и подаръци за Свети Валентин.

Англичаните всяка година на 14 февруари купуват 9 милиона рози за любимите си.Празникът се превръща в семеен. Хората все по-често изпращат картички не само на любимите си, но и на децата и роднините.

В Япония на 14 февруари само мъжете получават подаръци, които обикновено са лосиони, бележници или пособия за бръснене.

В миналото момичетата в нощта срещу Свети Валентин варели яйца и ги слагали под възглавницата си, за да им се присъни любимия човек.Децата изпращат над 650 млн. картички за св. Валентин на техните учители, приятели и семейства.

Свети Валентин е национален празник в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания.

И не забравяйте - според поверията, колкото повече вино се изпие на Трифон Зарезан, толкова по-благодатни ще са лозята. Нищо не ни пречи да си измислим и нова традиция за Свети Валентин - колкото повече целувки, толкова по-повече любов през годината.Добави коментар