Домино – бащи

46
Домино – бащи

Все повече жени имат деца с повече от един мъж

Американски социолози са силно разтревожени от установената напоследък тенденция – една четвърт от майките с повече от едно дете имат и повече от един мъж. Изследвания са доказали, че израстването в дом, в който идва и си отива повече от един мъж в ролята на баща, са вредни както за здравето, така и за психиката на детето. Ефектът вече е наречен „домино – бащи” и, както сочи статистиката, набира все по-голяма популярност.

Основният проблем е, че обикновено, когато майката намери нов партньор или приеме дете от друга жена, биологичният родител, по една или друга причина, става все по-малко ангажиран с детето си – и финансово, и емоционално. Това, естествено, се отразява на детето, а положението се влошава допълнително, когато и „заместващият” баща напусне дома, което не се случва толкова рядко, колкото бихме искали.

Изненадващо за социолозите и противно на приетото схващане, че жените с повече мъже са бедни, необразовани и без много опции за реализация, се оказва, че истината е съвсем друга – все по-често „домино – бащите” са в домовете на успели, образовани и реализирани жени с положение и кариера. Обяснението е просто, макар и неприятно – появата на дете е изпитание за връзката, а не всяка двойка го преминава успешно.

Останала сама с детето, майката продължава да търси подходящ партньор и така създава условия за „домино – ефекта”. В идеалния случай тя успява да създаде стабилно семейство от втори опит, но вече стресорите за детето са налице – двама бащи, още едни баба и дядо и т.н.

Нищо от това не е толкова страшно обаче, уверяват експертите. Достатъчно е родителите да осъзнават ситуацията и да помогнат на детето да се справи с допълнителния стрес.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар