Домашни препарати за почистване

2483
Домашни препарати за почистване

Как да си ги направим

Много преди появата на съвременните препарати за пране, миене, чистене, нашите баби са успявали успешно да поддържат отлично дома, посудата, дрехите. Тези стари методи не притежават много добър търговски вид, но днес определено са интересни, защото могат да помогнат на много домакини да избегнат все по-често срещащите се алергични реакции.

Миене на чинии и прибори

На всеки у дома му остават малки парченца сапун, които понякога изхвърля. Не го правете, защото можете да си приготвите ефективна смес за миене на посуда. Ако остатъците са по-големи, настържете ги с ренде. После залейте с гореща вода и добавете малко сода. Ще се получи смес, която добре ще почиства емайлирани повърхности, но също и кафеварки с петна. За подсилване на ефекта, може да добавите малко оцет или лимонена киселина.

Пране

Съставките са почти същите, като за домашния препарат за миене на чинии. За по-голяма прецизност все пак дозирайте по следния начин – 100 г настърган сапун (за препоръчване натурален или детски) се заливат с 1,5 – 2 л гореща вода. Добавят се 500 г сода и 1 – 2 мл етерично масло, най-добре е да е от лавандула. Всичко се разбърква, докато стане на еднородна смес с консинстенция на гел.

Вижте още: 10 места у дома, където не почиствате, а е ужасно мръсно

Мивки, вана и тоалетна

Содата отново е най-добрият помощник, посочва вестник "24 часа". Поръсете с нея повърхността, която искате да изчистите, и търкайте без голям натиск. Оставете за 10 минути и отново търкайте, а после изплакнете. Този метод обаче не е подходящ за акрилни вани, защото повърхността им може да се увреди. Вместо това използвайте смес от настърган сапун, залята с гореща вода и добавен оцет. Облейте акрилната вана, оставете за малко и изплакнете с търкане с фин парцал.

Тоалетната чиния и седалката най-добре се почистват с оцет, смесен с етерично масло, например от чаено дърво, което има силно антибактериално действие. Подходящи са още маслата от бор, хвойна или лимон, според предпочитания аромат. Варовикът по смесителите или стъклото на душ кабината лесно се отстранява, като веднъж седмично се обтрият с лимон и се изплакнат.

Ароматизатор за банята и тоалетната

В красива вазичка или купичка сложете сухи цветя, под които да скриете малко парче гъба. Тя трябва да е напоена с любимите ви растително и етерично масло. Под: Ако подът не е прекалено мръсен, то може да използвате само хладка вода и сапун, но ако става дума за по-замърсени плочки, то се възползвайте от качествата на оцета. Той също така върши чудесна работа, когато искате да освежите цветовете на килима.Добави коментар