Доклад на Нежността

86
Доклад на Нежността

Нежни ли сте към семейството и близките си?

Забързани в ежедневието и изнервени от кризата, не ни остава време да погледнем човека до себе си, да се усмихнем окуражително и да го подкрепим.

Нежността и добротата едва ли не се превърнаха в символ на слабост, а не проява на любов и загриженост. Всеки втори българин вярва, че страната ни би била по-добро място за живеене, ако хората проявяват повече нежност или доброта един към друг.

52% са убедени, че стресът е причината да не споделят достатъчно нежни моменти със семейството и приятелите си, пише novini.bg.Резултатите са част от Доклада на Нежността, който се изготвя в 17 европейски държави. Според отговорите от проучването се предполага, че българите са подложени на най-много стрес от цяла Европа. С най-близки резултати до нашите са Русия (46%), Полша и Германия с по 43%.

Всеки четвърти българин не проявява достатъчно нежност или доброта, защото смята, че не е подходящото време за това (25%). Едва един от всеки трима мъже предпочитат само понякога да проявява учтивост, но при нежния пол резултатите са още по плачевни – едва една жена на всеки пет е готова да бъде нежна към близките си.

Повече от 1/3 от мъжете между 18-24 години смятат,ц. че не е уместно да бъдат добри през повечето време. Въпреки това около 40% от българите смятат, че проявяват малко нежност и доброта по няколко пъти на ден всеки ден.По-малко от 1 на всеки 10 човека си признават, че не са достатъчно нежни и учтиви като хора (8% ), а всеки трети е убеден, че проявява еднаква нежност към семейството си и приятелите си.

Така България се нарежда на 9-то място от 17 европейски държави по проява на нежност и доброта. Най-нежни и учтиви са унгарците, а на последно място са чехите. Според резултатите турците в най-голяма степен намират себе си за добри хора (52%).

По скалата от 0 до 10, като 0 е най-голяма проява на нежност към семейството, а 10 е най-голяма проява на нежност към приятелите, най-голям процент от всички, отговорили във всяка една държава, поставят себе си на 5-то място, което е пълната среда между двете. За България процентът е 33%.Добави коментар