Докато остаряваме

1257
Докато остаряваме

Как се променя тялото ни?

С напредването на възрастта ставаме все по-ниски, но височината не е единственото нещо, което се променя с годините. Сърцето, лицевите кости, половите органи също се смаляват, промени настъпват и при ръцете. Ето всичко, което с годините намалява и как да предпазим тялото си от дегенерирането му.

Гръбначният стълбПовечето от нас ще губят поне сантиметър на всяко десетилетие след 40-та си година. До 80-тата си година повечето от мъжете ще са станали по-ниски с 5 сантиметра, а жените до 8 см. Красивата половинка става по-ниска от мъжете заради хормона естроген, който е от особено значение за състоянието на костите и костната маса, а той намалява бързо по време на менопаузата, предупреждава БГНЕС.

Загубата на височина, независимо в кой период от живота ни, е предупредителен знак за настъпващата остеопороза, особено при жените. При мъжете това може да е знак за сърдечна болест. Общоприетите болести, свързани със старостта, включително сърдечните болести и остеопорозата, обикновено нападат тялото в тандем.

Как да се защитим? Благодарение на генните една пета от хората може успешно да избегне намаляването на височината си в по-късна възраст. Ключът обаче е в здравословния начин на живот. За да се предпазите от остеопорозата, трябва да се придържате към здравословен начин на живот, внасяне на съответното количество калций - (от сусам, зелени зеленчуци, мляко) витамин D, който си го набавяме от слънцето.

Пушенето, алкохолът и прекалената консумация на кофеин може да нарушат здравето на костите. Упражненията и особено на коремните мускули, за да не се развие тялото във форма на S, правилното седене и добрата стойка ще помогнат за бавното стареене на дисковете.

СърцетоС навлизането в средна възраст сърдечният мускул започва да се свива средно с 0.3 грама годишно и по този начин влияе на способността за помпане на кръв в тялото. Всяка година на сърцето е необходимо от 2 до 5% повече време да се свива и отпуска, износът на кръв спада с 9 милилитра годишно. Това може да предизвика високо кръвно налягане, затруднена работа на сърдечните мускули и затруднено изпомпване на кръв.

Как да се защитим? Както при всички мускули, така и при сърцето, заяква и спира намаляването на обема с упражнения. Упражненията, които запазват сърцето, са ходенето, изкачването на стълби, танците, гимнастическо натоварване. 40 минути бърз ход пет пъти в седмицата дава прекрасни резултати.

Половите органиС годините половите органи също намаляват. При мъжете това става, защото се наслага мазна маса в тънките артерии на пениса и се ограничава притока на кръв. Тази слаба циркулация води до атрофиране на тъканите на пениса и то води до загуба в дължина и дебелина на половия орган. Също така постепенно се наслага нееластичен колаген в разтягащите тъкани, които правят еякулацията възможна.

Ако при 30 годишните мъже пениса в ерекция е 15 см., когато стане на 60 и 70 г. той ще бъде дълъг 12 см. След 40-те години постепенно се намаляват и тестисите, средно сантиметър в периода между 30 и 60 г.

Промените при жените са свързани с намаляването на естрогена по време на менопаузата. Матката се връща на размерите от предпубертетния период, защото тялото регистрира, че този орган вече не е активен и жизненоважните резерви пренасочва към активността на органите, които все още може да се ползват.

Намаляването на естрогена означава също така млечната жлеза и свързващата тъкан ще бъдат заменени с мазна тъкан. Добрите и качествени сутиени може да помогнат на кожата, да не се допуска отпуснатост.

Как да се защитим? За мъжете здравословният начин на хранене, с малко мазнини, е от ключово значение за здравето на сърцето и добрия сексуален живот, защото здравите артерии в цялото тяло означават и добър приток на кръв в пениса.

Редовният секс както при мъжете, така и при жените може да забави процесът на намаляване, защото сексуалните отношенията подобряват притока на кръв и кислород в половите органи и процесът на дегенерация на тези органи ще се забави.

МозъкътПри раждането мозъкът тежи близо 400 грама. До пубертета той пораства до 1 400 гр. и започва да намалява след 20-тата година. Учените все още не знаят защо, но вярват, че това може да е предизвикано от натрупаните токсини в мозъка или като резултат от умирането на нервни клетки. Проучването показва, че този процес се ускорява от пушенето, алкохола и диабета. Затлъстяването и високото кръвно налягане също влияят.

Как да се защитим? Четете, учете се целия живот, комуникирайте, бъдете любознателен, това е ключ към мозъчната дейност. Помага също така и нормална консумация на алкохол, но качественият сън е най-важното за доброто състояние на мозъка.

ЛицетоДо скоро се вярваше, че гравитацията и загубата на тонус водят до състаряване на лицето. Нови проучвания показват, че всъщност става въпрос за намаляване на лицевите кости и всмукването около тях на лицевите мускули и кожа.

Венците са склони към свиване, особено ако извадите зъб. Костта, която го държи ще се намали. Учените смятат, че промяната на лицевата структура при жените става по-рано, отколкото при мъжете. При жените това се случва в началото на 40-те години, а при мъжете 10-15 години по-късно.

Как да се защитим? Ключът е в добрата хигиена на устната кухина, за да се предотврати загубата на зъби.

А ето и органите, които продължават да растат, въпреки годините. Това са носът, ушите, стъпалата. Средно годишно ушите ни порастват с 0,22 мм. Вътрешната част на ушната кухина запазва големината си, но останалата част на ухото малко се увеличава. Принципно се вярва, че причина за това е хрущялът, който продължава да расте и след оформянето на костите.

С годините стъпалата стават по-дълги и по-широки. Сухожилията и връзките, свързващи малките костици, губят еластичност. Ставите също губят еластичността си, пръстите се разширяват, а стъпалата спускат. След 40-та г. може да увеличите с един номер обувките. Затова използвайте силиконовите възглавнички и качествени маратонки при тичане.Добави коментар