Дога

123
Дога

За йогата с куче

Когато йогата срещне кучетата, се получава дога (от англ. dog - doga). Практикуването й не е някаква суперновост, но набира популярност в САЩ. Инструкторът Сузи Тейтелман от Флорида обяснява, че според нея това е по-скоро "йога с партньор".

Тя преподава от 2002 г. на хора и животни и твърди, че когато стопанинът се чувства добре, и домашният любимец попива от тази енергия и иска да е наоколо. Тейтелман разказва, че идеята й хрумнала заради кучето й, което обичало да се мушка под нея, докато тя прави йога упражненията.

Последвали уроци, дискове и учебник как се прави това. Днес инструкторката твърди, че е обучила над 100 души от цял свят, включително от Китай и Япония, съобщава novini.bg.

Датиращата вероятно отпреди 5000 години практика за координиране на движенията, дишането и храненето днес се е разклонила на диско йога, йога за деца, йога с въртене и т.н, пише "Ройтерс".

Тейтелман твърди, че преподава традиционна йога с тази разлика, че позите включват куче, лежащо на корема или кръста. "Така се задълбочава връзката между човека и любимеца, те се докосват, обичат... Освен това, когато държите куче, това ви носи сила, защото трябва да балансиратe позата."

В крайна сметка, изглежда, по-скоро става дума за трениране именно на такива отношения, а не за йога и кучета. Тейтелман не изключва да премине и на вариант с котки.Добави коментар