Добре дошли в училище, родители!

147
Добре дошли в училище, родители!

Наръчник за родители на първолаци

"Добре дошли в училище, родители" - това е заглавието на наръчник за майки и татковци на първолаци. Темите в наръчника са фокусирани върху здравословното поведение на децата в училище, като разглеждат не само физическите, но и психическите, и социалните аспекти на училищния живот.

Родителите могат да получат полезна информация за храненето и дневния режим на децата, джобните пари, мобилните телефони, безопасното ползване на интернет, как да се разговаря с учителите и класния ръководител, как да помогнат на детето да изгради отношения със съучениците си и дори да учи уроците си.

Всички родители ще получат наръчника си от новия класен ръководител на първокласника. Инициативата се организира от Асоциация "Родители" с подкрепата на Министерството на образованието и Столична община.

Целта на наръчника е да подбуди диалог между родители и учители, каза председателят на асоциацията Цветанка Брeстничка. Изданието не се стреми да дава рецепти, а да се задават въпроси, отговорите на които да се търсят съвместно от родителите и учителите. „Целта ни е да провокираме семейството и училището да си говорят повече, да търсят съгласие по всички важни въпроси, които възникват в процеса на образование”, каза още Цветанка Брeстничка. Тя е категорична, че образованието на децата е отговорност преди всичко на родителите, а училището е помощник и партньор.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова участва в представянето на новото издание на Наръчник за родители на първокласници. "Екипът на министерството насърчава и ще насърчава винаги такива инициативи, защото започването на училището е важен момент за детето, което навлиза в един изключителен и нов период от живота си. В отношението си към децата трябва да имаме общи цели, общи действия, тъй като мисията ни е обща. Пожелавам на родителите и учителите да си говорят повече, да общуват повече помежду си в името на децата. Именно така заедно ще преодолеем агресията и негативните явления в училище”, каза министр Дамянова.

След представянето на наръчника присъстващите деца, някои от възрастните и заместник-министър Дамянова нарисуваха „своята мечта за своето училище”. Рисунките бяха много разнообразни и творчески, а някои дори смели. Едно от децата нарисува „училище – кораб”, който пътува за Хаваите, а то изучава математика на него. Друго си представи училището във форма на гъба, а трето нарисува рок-група и пожела след всеки учебен час да започва „рок енд рол”.



Добави коментар