Днес е Велика сряда. Ето какво не бива да правите

1425
Днес е Велика сряда. Ето какво не бива да правите

Според традицията в ранното утро на Велика сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, които се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък

На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа. Абсолютно е забранено миенето на прозорци, да не се изхвърля боклука от къщи - носи нещастие на къщата. Не се пере, не се шие, не се тъче . Децата пък берат здравец, правят го на китки, за да са здрави през цялата година.

Според традицията в ранното утро на Велика сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, които се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата, разказва вестник Стандарт.

Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца. След денят, посветен на притчи и беседи - Велики вторник, на Великата сряда от Страстната седмица, Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника. Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло!" После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете." С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.


Добави коментар