Днес е Световният ден на книгата

44
Днес е Световният ден на книгата

На 23 април са починали Сервантес и Шекспир, а идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност и авторското право

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан днес с редица прояви в столицата. Празникът се отбелязва от 1995 година с решение на ЮНЕСКО, припомня БНР.

Дeнят не е избран случайно. На 23 април са починали Сервантес и Шекспир, а идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност и авторското право. На този ден в Каталуня традиционно се подарява книга.

В Столичната библиотека празникът ще бъде отбелязан с поредица от събития. В 11 часа посланикът на Република Корея ще дари книги, албуми и дискове. Половин час по-късно в Мраморното фоайе ще се открие изложба с преводни книги от фонда на библиотеката, като сред тях са преводи от Кирил Христов, Гео Милев, Екатерина Каравелова, Елена Мутева, Мара Белчева.

По обед Столичната библиотека ще дари в читалището в село Негован 250 нови книги с детска, класическа и съвременна българска и чужда литература. Пак по обед в Американския център ще се открие експозиция на ученици от ПГ по дизайн „Елисавета Вазова“.

Добави коментар